Nieuwe directeur ziet mooie toekomst voor Conservatorium Kortrijk

Erik Desimpelaere. © foto LOO
Redactie KW

Erik Desimpelaere is sinds 16 maart officieel de nieuwe directeur van het Conservatorium Kortrijk. Hij volgt Peter Verhoyen op.

Erik Desimpelaere (29) is pianist, componist en dirigent. Hij is Master of Arts in de muziek/compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en Master of Arts in de muziek/piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij behaalde aan het Conservatorium van Amsterdam een Bachelor of Arts in de muziek/orkestdirectie.

Sinds 2016 was Erik aan de slag in het Conservatorium Kortrijk als leerkracht compositie en muziektheorie. “Ja, ik ken het huis. Ik gaf er les en concerten”, lacht hij. Na zijn officiële aanstelling stopte Erik met dirigeren bij het Kortrijks Symfonisch Orkest. Hij blijft wel chef-dirigent bij de Koninklijke Harmonie Vooruit Harelbeke. “Het is niet omdat je directeur bent dat je moet stoppen met alles, maar ik vind het belangrijk om neutraal te staan tegenover alle Kortrijkse muziekverenigingen. Vandaar mijn afscheid bij het KSO. Ik ga wel de link met het artistieke parcours blijven behouden”, verzekert hij.

Ankerpunt

De voorbije jaren waren voor Conservatorium Kortrijk intens, met de grote verbouwingen en renovaties. Er was ook het nieuwe DKO-decreet, wat toeliet dat zesjarigen naar het Conservatorium kunnen en er meer nieuwe richtingen konden gekozen worden. “Peter heeft dat goed in de basis geïmplementeerd, waardoor we een mooier aanbod konden geven. Onder meer met cabaret & comedy en dj. Het is belangrijk om deze basis te consolideren”, zegt Erik.

In 2023 moet de nieuwe site een andere vibe geven aan de school

“Ook is het cruciaal om een eigen identiteit te blijven creëren voor het Conservatorium. Het speelt in op het beeld van leerlingen in de 21ste eeuw. Er is vraag naar meer identiteit en eigen keuzes. Ik geloof dat de academies in de toekomst veel persoonlijker zullen worden. Ik wil de komende drie jaar werken aan die identiteit.” Dat het zeker drie jaar wordt, heeft zijn reden. “2023 wordt een ankerpunt. Dan moet de site rond het Conservatorium en Muziekcentrum heraangelegd en vernieuwd zijn: een groene, rustige en verkeersvrije omgeving. In 2023 zal de nieuwe site een andere vibe geven aan de school. Persoonlijk vind ik het niet zo slecht om die identiteit te koppelen aan 2023.”

Uniek in Vlaanderen

Ook de verbouwingen hadden en hebben een impact, volgens de nieuwe directeur. “Met die ingrijpende verandering zijn er letterlijk muren weggevallen. Daardoor kwamen de 16 actoren die in het gebouw werkzaam waren rond muziek, muziekcultuur en podiumkunst, samen onder één dak. Dat zorgde voor een mooie wisselwerking. Enkele voorbeelden: Vlamo – de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie – heeft aan onze leerlingen een goede doelgroep voor jongeren en ouderen die willen verdergaan met muziek spelen, al dan niet professioneel. Via de regionale concert- en festivalorganisator Wilde Westen kunnen onze leerlingen een concertaanbod meepikken of een masterclass volgen. Daar zit veel potentieel in”, aldus Erik.

Met Radio 2 en jongerenradio Quindo in het gebouw, bezetten we een unieke positie wat betreft muziekscholen en conservatoria in Vlaanderen. Onze leerlingen kunnen in de nieuwe richting ‘radio maken’ elke week les volgen in de radiostudio. Dat is het unieke wat wij bieden: van notenleer tot techniek en podium tot radio maken. Met ons groot aantal partners hebben we sterke troeven in de hand om verder te kunnen groeien. We willen een sterke pijler blijven in het educatieve aanbod in de stad. Ik ben ervan overtuigd dat we de kaap van 2.000 leerlingen zullen halen.”

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier