Nieuwe diensthoofden voor musea Brugge, expo Filips de Goede op komst

De drie nieuwe diensthoofden van de Musea Brugge, met cultuurschepen Nico Blontrock. © Musea Brugge
Stefan Vankerkhoven

De Musea Brugge krijgen een nieuwe organisatiestructuur. Voortaan bestaan ze uit één overkoepelende organisatie met drie afdelingen die als communicerende vaten werken. Ze mogen niet alleen de nieuwe expohal klaarstomen, maar moeten er ook tegen 2024 een grote expo rond de figuur van de Bourgondische hertog Filips de Goede voorbereiden.

Het nieuwe organigram van de Musea Brugge, die met 200 medewerkers de op één na grootste stadsdienst is in Brugge, telt een afdeling collectie en onderzoek, een afdeling publiekszaken en tentoonstellingen en een afdeling infrastructuur en veiligheid. Na een strenge selectieprocedure werden de drie nieuwe diensthoofden aangeduid.

Expo Filips de Goede

Het gaat om twee personen die al in dienst waren bij de musea en één nieuwkomer. Anne Van Oosterwijk wordt verantwoordelijk voor de collectie en het onderzoek, Alex Van der Beke voor de infrastructuur en de veiligheid. Nieuw is Elviera Velghe, die van 2010 tot nu het Fotomuseum in Antwerpen leidde. Al is ‘nieuw’ misschien fout gekozen, want zij startte haar loopbaan in de museumwereld in 2001 als publieksmedewerker van de Musea Brugge. Vanaf 1 april behartigt zij de publiekswerking en de tentoonstellingen.

Zo zal Elviera Velghe ingezet worden bij de organisatie van de eerstvolgende grote expo over Hugo van der Goes. En in 2024 moet de nieuwe museale expohal openen met een ambitieuze tentoonstelling over de Bourgondische hertog Filips de Goede. “Maar we staan nog voor andere uitdagingen, zoals de uitbouw van onze erfgoedfabriek”, aldus cultuurschepen Nico Blontrock.

Huidige museumdirectie ongewijzigd

Voor alle duidelijkheid: de huidige museumdirectie blijft ongewijzigd, met Till Holger Borchert, Jonathan Nowakowski en Hubert De Witte. Laatstgenoemde gaat wel tegen de zomer met pensioen, van zodra hij 65 is….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.