Nieuwe Chef Defensie uit Brugge officieel aan de pers voorgesteld

Marc Compernol, links naast minister Steven Vandeput en zijn voorganger Gerard Van Caelenberge. © BELGA
Redactie KW

Bruggeling Marc Compernol heeft dinsdagvoormiddag op een persconferentie als nieuwe Chef Defensie toelichting gegeven bij zijn plannen voor het Belgisch leger.

De regering-Michel raakte het vorige week eens over Compernol als opvolger van Gerard Van Caelenberge als Chef Defensie. Compernol, afkomstig uit de landmacht, was sinds 2012 Chef Operaties en Training, waardoor hij nummer twee was in de hiërarchie van het Belgisch leger. “Generaal Van Caelenberge heeft de spurt voorbereid, ik mag hem afwerken”, luidde het.

“We zullen er staan als het land ons nodig heeft”

Hij is tevreden dat er met die strategische visie op Defensie op zijn minst een objectief op tafel ligt. Die visie mikt op 2030, dus of ze volledig zal worden uitgevoerd, valt nog af te wachten. “Binnen vijftien jaar zal de wereld er misschien helemaal anders uitzien. Vijftien jaar geleden moest ‘Nine-Eleven’ nog gebeuren”, aldus Compernol. “Maar nu hebben we tenminste een richting. Het document is een grote stap vooruit”.

De nieuwe Chef Defensie wordt meteen geconfronteerd met het fenomeen van de militairen op straat. Hij geeft toe dat dit niet meteen de finaliteit is van Defensie. “De veiligheid begint in het buitenland. Daar moeten wij ons werk doen”, aldus Compernol. “Maar als het land ons nodig heeft, dan zullen we er staan”. Hij verzekert ook dat de jonge militairen nog steeds enthousiast zijn over die bewakingsopdrachten. “Ze zijn gemotiveerd en beseffen het belang na de gebeurtenissen van 22 maart.”

Nieuwe Chef Defensie uit Brugge officieel aan de pers voorgesteld
© BELGA

Misschien zullen er accentverschillen zijn met zijn voorganger, maar Compernol wil vooral de continuïteit verzekeren. Door de jaren heen heeft hij “de specificiteit van de verschillende kleuren” binnen het leger leren kennen, luidde het. “Het is niet het moment om elektroshocks door het systeem te jagen”. Compernol is alvast “heel fier” het departement te mogen leiden na 44 dienstjaren en ziet zijn taak met vertrouwen tegemoet. “Het is een performant departement met professionele mannen en vrouwen die voor 200 procent gemotiveerd zijn.”

(Belga)