Nieuwe cargolijn Birmingham-Oostende start vluchten

Hannes Hosten

Vanaf vandaag voert de cargomaatschappij Jota Aviation elke dag twee vluchten uit van Birmingham naar Oostende. Het opstarten van de nieuwe cargoluchtbrug is het gevolg van de Brexit.

“De cargoluchtbrug heeft als doel de toeleveringsketens in beweging te houden en eventuele storingen en vertragingen in de havens, als gevolg van de Brexit, snel te kunnen counteren”, zegt de Oostendse luchthaven. “Vertragingen kunnen leiden tot grote problemen voor vracht waarvoor snel en efficiënt transport noodzakelijk is. Hierbij denken we aan medische transporten, goederen met een beperkte houdbaarheidsdatum of goederen die gebruikt worden in diverse productieprocessen.”

Jota Aviation plant vanaf 4 januari initieel dagelijks twee vluchten van Birmingham naar Oostende. Operationeel zullen de vluchten uitgevoerd worden met een BAe 146 Freighter-vliegtuig. “Jota Aviation heeft de capaciteit om flexibel in te spelen op de vraag die afhankelijk is van de verdere ontwikkelingen in de Brexit. Zo kan men indien nodig op heel korte tijd de capaciteit opvoeren of verlagen”, luidt het.

Luchthaven verheugd

“De luchthaven van Oostende is verheugd met de cargo-ontwikkelingen op de luchthaven. De nabijheid van het Verenigd Koninkrijk en de snelle uitvalswegen naar Nood-Frankrijk, Nederland en de rest van het Europese vasteland zijn, samen met de flexibiliteit, een grote troef van onze luchthaven.”

Het Britse Jota Aviation werd in 2009 opgericht. Het bedrijf breidde het aantal toestellen doorheen de jaren uit, waardoor het zowel vracht-, passagiers- en ad-hoc vluchten kan uitvoeren. In 2018 werd Jota Cargo gelanceerd. Hiervoor maakt Jota gebruik van vier British Aerospace 146-300 Freighters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier