Nieuwe buitenschoolse kinderopvang op komst in Alveringem

In de voormalige pastorie op het dorp zal Ferm vanaf januari 2022 een nieuwe buitenschoolse kinderopvang creëren. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Schepen voor Sociale Zaken Karolien Avonture (Gemeentebelangen) meldde op de gemeenteraad dat er een nieuwe buitenschoolse kinderopvang in de maak is met Ferm, het vroegere KVLV. “Het plan is om op 1 januari van start te gaan”, zegt de schepen.

De centrumgemeente Alveringem telt drie kinderdagverblijven die kindjes van 0 tot 2,5 jaar opvangen: Pjotter in Fortem, dat geleid wordt door Julie Wackenier en twintig plaatsen telt, Carine Vanlerberghe in de Nieuwstraat die acht kindjes mag opvangen en Micheline Everaert die ook acht plaatsen heeft. Navraag bij de drie dames leert ons dat zij regelmatig ouders en toekomstige ouders moeten weigeren.

“Een blik op mijn agenda zegt me dat wij tot januari 2023 volzet zijn. Eigenlijk zijn wij constant volzet. Wie nu zwanger is, kan hier de eerste zeven tot acht maanden al niet meer terecht”, weet Julie Wackenier. “We moeten ook voorrang geven aan ouders die hier al eerder klant waren. Er is dus zeker werk genoeg voor een vierde kinderopvang op het dorp. De voormalige pastorie lijkt me qua ligging rustig en dus geschikt. Om er een gezellige kinderopvang van te maken, heeft het pand mijns inziens wel een flinke opfrisbeurt nodig.”

Mond-tot-mondreclame

“Ik ben nu 23 jaar onthaalmoeder in dienst van Sporrewaan en af en toe moet ik een aanvraag weigeren”, vertelt Micheline Everaert. “Begin september heb ik nog twee mensen moeten teleurstellen. M’n acht plaatsjes zijn altijd volzet. Ik werk veel en graag met ouders van ter plaatse. Zijn die tevreden, dan doet de mond-tot-mondreclame de rest.”

“Ikzelf mag acht kindjes opvangen, maar hou het meestal bij vijf of zes”, vult Carine Vanlerberghe aan. “Op die manier blijft het haalbaar voor mezelf en kan ik ook voldoende tijd en aandacht aan hen besteden.”

Schepen Avonture maakte al details bekend over de nieuwe kinderopvang. “Ferm is de trekker en neemt het gros van de organisatie op zich. Zij zullen de onthaalmoeders screenen, fungeren als werkgever en vervullen alle administratie. De gemeente Alveringem zorgt voor de huisvesting in de voormalige pastorie achter de bibliotheek en koopt het vast meubilair aan. Enkel de trap moet brandveilig gemaakt worden, voor de rest is het pand in orde. De opvang zal 18 plaatsen bieden”, aldus de schepen.

Gemeenteraad

De voormalige pastorie heeft tot op heden dienst gedaan als tijdelijke woonst voor vluchtelingen. De voorbije zes maanden werd het pand bewoond door twee verpleegkundigen die vanuit Indië naar België zijn gekomen om het nijpend tekort aan verpleegkundig personeel hier te helpen opvangen. Zij vervolledigen momenteel hun opleiding in ’t Hoge.

Nu de oude pastorie straks kinderopvang wordt, zal het OCMW vluchtelingengezinnen voortaan in de OCMW-woning aan de Nieuwe Herberg onderbrengen en de twee verpleegkundigen verblijven tijdelijk in een van de assistentiewoningen op de rusthuissite. Ferm wil liever nog niet communiceren over de nieuwe plannen in Alveringem omdat het dossier eerst nog op de gemeenteraad moet komen. Normaal zal dat op 28 oktober gebeuren. Volgens onze informatie zouden er al één of twee kandidaat-onthaalouders zijn.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier