Nieuwe brochures toegankelijkheid horeca zorgen voor meer zelfstandigheid

Vooraan rolstoelgebruikers Geert Dumoulin (Pittem) en Koksijdse schepen Stéphanie Anseeuw - vlnr. Schepenen Guido Decorte, Dorine Geerssens en Lander Van Hove, deputé Sabien Lahaye_Battheu, Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche, team Inter en Geneviève Delefortrie (Toerisme Vlaanderen). (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Schepen Stéphanie Anseeuw, zelf rolstoelgebruiker, laat zich positief uit over de brochures Aangepast sanitair en Beter toegankelijke restaurants en cafés aan de Kust die momenteel worden verspreid. Het Vlaams Expertisecentrum INTER onderzocht in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen de voorbije jaren de toegankelijkheid van restaurants en cafés aan de kust. Omdat er continu verandering komt in het horecalandschap werd een nieuwe screening uitgevoerd en maakte het expertisecentrum een selectie van een 100-tal beter toegankelijke horecazaken.

Per kustgemeente is er een brochure samengesteld met toegankelijkheidsinformatie over eet- en drankgelegenheden. Op elke pagina vind je één zaak terug waar de ‘duimpjes’ voor duidelijkheid zorgen, met daarbij meetgegevens, hun toegankelijkheidsscore en een detailfoto van het aangepaste sanitair. Het overzicht van aangepast sanitair aan de Kust, in de Westhoek en in Brugge, Kortrijk en Roeselareis verwerkt in vijf handige pocketboekjes die samen 260 verschillende locaties omvatten. Tien procent van de horecazaken is nog steeds onvoldoende toegankelijk. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Dubbelzinnig

Dat bevestigen zowel schepen Stéphanie Anseeuw, die sinds een ongeluk met haar paard aan haar rolstoel is gekluisterd, als zakenman Kris Wuestenbergs die sedert 2013 voor 80% is verlamd.

Stéphanie brak haar rug toen ze in 1999 tijdens de Sint-Hubertusfeesten van haar paard viel en belandde als jonge vrouw in een rolstoel. Maar ze wilde haar zelfstandigheid zo veel mogelijk behouden. In 2001 werd ze met haar 24 lentes de jongste OCMW-voorzitter ooit.

Op heel veel plaatsen zijn de deuren en toiletten te smal of gelegen in de kelderverdieping

“Toen was de raadzaal in het oude gemeentehuis in Koksijde-Dorp voor mij onbereikbaar… Een sterke collega droeg mij naar boven, en ik lette erop dat ik vooraf niet te veel dronk zodat ik niet naar het toilet moest. Gelukkig zijn er in het nieuwe gemeentehuis wel de nodige voorzieningen, maar het woord toegankelijkheid is nog altijd wat dubbelzinnig. Want elke beperking is anders: ik kan hier op elke verdieping in het gemeentehuis naar het toilet met mijn rolstoel, maar voor iemand met een brede elektrische rolstoel is er maar op één verdieping een toilet toegankelijk. Het is de bedoeling we overal zo goed mogelijk aan en bij te kunnen, maar het is uiteraard een utopie om alle hindernissen voor mensen met een beperking uit te schakelen. We moeten ook denken aan slechtzienden en slechthorenden… Mensen met een beperking willen graag zo zelfstandig mogelijk deel uitmaken van het sociale leven: wij zijn ook graag overal bij: wij gaan ook graag op café of restaurant, en dat is ook belangrijk voor je mentale toestand. Maar dan is het belangrijk dat je er ook zelfstandig naar het toilet kunt. De gemeente Koksijde zal er in de toekomst op letten dat ook nieuwe woningen toegankelijker worden gebouwd, dat er rekening mee wordt gehouden bij stratenaanleg… Inter stelt niet alleen de brochures ter beschikking, maar geeft ook graag advies.”

Gratis brochures

Kris Wuestenbergs trekt er elke dag alleen op uit met zijn handbike en weet perfect welke etablissementen toegankelijk zijn.

Kris Wuestenbergs. (foto MVO)
Kris Wuestenbergs. (foto MVO)

“Dat heb ik op eigen houtje moeten uitzoeken en ondervinden, want de informatie die ik vooraf opzocht, klopt lang niet altijd. Ik kan nu bijvoorbeeld wel een terrasje doen op de zeedijk, maar in mijn achterhoofd heb ik dan al een locatie in de buurt in gedachten waar ik naar het toilet kan, want dat is heel vaak een probleem. Op heel veel plaatsen zijn de deuren en toiletten te smal of in de kelderverdieping. Die brochures lijken me dus best handig!”

De brochures zijn gratis beschikbaar bij het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis en de toeristische infokantoren van alle betrokken gemeenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier