Nieuwe bomen, poelen en wandelpaden in Torhoutse Groenhovevallei

Van links naar rechts Elsie Desmet (schepen), Leen Herrewyn (Regionaal Landschap Houtland), Patrick Trio (eigenaar), Albert de Busschere (voorzitter De Bosgroep Houtland), Jan Goris (De Bosgroep), Chris Couwelier (De Bosgroep), Barbara Gellinck (Vlaamse Landmaatschappij) en Bart Naeyaert (gedeputeerde).©Johan Sabbe
Van links naar rechts Elsie Desmet (schepen), Leen Herrewyn (Regionaal Landschap Houtland), Patrick Trio (eigenaar), Albert de Busschere (voorzitter De Bosgroep Houtland), Jan Goris (De Bosgroep), Chris Couwelier (De Bosgroep), Barbara Gellinck (Vlaamse Landmaatschappij) en Bart Naeyaert (gedeputeerde).©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Samenwerken loont, niet het minst op natuurvlak. Dankzij de goede verstandhouding tussen privé-eigenaars, het Regionaal Landschap Houtland, de Bosgroep Houtland en de Vlaamse Landmaatschappij fleurt de Groenhovevallei in Torhout op. Ze kleurt almaar groener: poelen worden gegraven, kerstsparren vervangen door loofbomen en nieuwe wandelpaden geopend.

Twee cruciale spelers in het verhaal van natuurverrijking zijn Patrick Trio uit de Ernest Claeslaan, bomenspecialist en jager, en Olivier Desmet uit de Groenhovestraat, de nieuwe eigenaar van restaurant The Paddock. Beiden staan zij aan zij met de Bosgroep Houtland, het Regionaal Landschap Houtland, het stads- en provinciebestuur en… de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), die in het kader van het ruime inrichtingsplan Groenhove-Vrijgeweid tal van waardevolle projecten subsidieert.

Zeldzame zwarte populieren aangeplant

De Groenhovevallei situeert zich in het landelijke gebied tussen Torhout, Zedelgem, Oostkamp en Wingene. Bij de recreanten is vooral het Groenhovebos bekend. En net daar in de buurt is de vergroening volop aan de gang. Met Patrick Trio, die er nogal wat weilanden bezit, als drijvende kracht.

“Ik ben hier een aantal jaar geleden begonnen met het aanplanten van populieren rond de weiden”, zegt hij. “Die bomen groeien snel. Ik plant onder meer de zeldzame, inheemse, zwarte populier. Daarvan staan er nog enkele oude exemplaren langs de IJzer. Stekken van die bomen worden geoogst en opgekweekt door leerlingen van de landbouwschool in Poperinge. Ik creëer ook volop houtkanten, bestaande uit een gamma aan bloemen- en bessenstruiken. Volgend jaar komt er zelfs een klein nieuw bosje van 0,25 hectare bij. Voor advies en hulp bij het aanplanten kan ik terecht bij de Bosgroep Houtland, die meer dan 500 boseigenaars verenigt en een initiatief van de provincie is. En bij het Regionaal Landschap Houtland, met heel wat expertise.”

“Recent heb ik nog 250 meter meidoornheg geplant, net als bomenrijen en solitaire exemplaren. Een uitstekende biotoop voor allerhande dieren, wat dan weer interessant is voor mijn hobby als jager. Veel jagers werken actief mee aan een groenere streek. Alles samen heb ik in de Groenhovevallei al meer dan duizend bomen en struiken geplant. Als kers op de taart liet ik op mijn eigendom een nieuwe natuurlijke drinkpoel graven en een bestaande, verzande poel heraanleggen. Perfect voor de paarden, maar zeker ook voor kikkers, salamanders en andere waterdieren.”

Kerstboomplantage verdwijnt ten voordele van loofbomen

Olivier Desmet, de nieuwe eigenaar van The Paddock, laat zich evenmin onbetuigd. “Toen ik het restaurant aankocht, bleek er een omvangrijke kerstboomplantage van maar liefst drie hectare bij te horen”, vertelt hij. “Met alle sparren in rechte lijnen geplant, donker en landschappelijk weinig aantrekkelijk. Ik kwam in contact met de Bosgroep en het Regionaal Landschap en samen hebben we een heraanplantingsplan opgemaakt. Aangezien de grond zich in het landinrichtingsproject Groenhove-Vrijgeweid van de VLM situeert, konden we via deze weg 70 procent van de kosten recupereren. We vervangen de sparren nu geleidelijk door een mix van inheemse loofbomen. We kappen niet alles in een keer, opdat de reeën en andere bosdieren er terecht zouden blijven kunnen. Het grasland bij het restaurant is intussen beplant met 22 hoogstammige fruitbomen en wordt omringd door 400 meter streekeigen heggen en houtkanten. In de hagen zijn knotbomen verwerkt. Heel mooi allemaal.”

Nieuwe wandelpaden ideaal voor de recreant

Een blikvanger wordt de nieuwe centrale beukendreef, dwars door het domein van The Paddock. Die 200 meter lange dreef bevindt zich voor de helft op de grond van Patrick Trio en voor de helft op die van Olivier Desmet. Op termijn moet het een monumentale beukendreef worden.

De verfraaiing van de Groenhovevallei is ook voor de recreant ideaal. Het stadsbestuur, met schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet, stelt nieuwe trage wegen open in het gebied. Zo hebben Patrick Trio en Sofie Alleyn via de verkoop of ruil van hun grond de realisatie van de Ruitjesboswegel mogelijk gemaakt, een van de nieuwe wandelverbindingen in de buurt. En op het domein van Olivier Desmet is dankzij zijn medewerking de al jarenlang afgesloten Ruddervoordewegel recent heropend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier