Nieuwe Belgisch kampioenen zandkastelen bouwen zijn Bredenaars

De familie Cleland uit Schotland neemt volgend jaar opnieuw deel. "Geen prijs dit jaar, maar volgend jaar zijn we er terug bij." © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De tiende editie van het Belgisch Kampioenschap zandkastelen bouwen in Bredene deed zaterdag opnieuw heel wat mooie kastelen uit het zand rijzen. Uit de 19 deelnemers werden door de jury de drie mooiste kastelen uitgekozen. Opa Danny Havegeern (67), oma Maria Deborghgraeve (68), mama Veronique Havegeer (39), papa Roem Bernaerd (40) en hun kinderen Stijn (9) en Emma (8) uit Bredene mogen zich een jaar lang Belgisch kampioen zandkastelen bouwen noemen.

Ter hoogte van Strandpost 2 werden op het strand heel wat zandkastelen gebouwd. Dit jaar werd het opnieuw een internationale gebeurtenis met deelnemers uit België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en zelfs Schotland. Mark (43) en Gillian Cleland (44) komen al acht jaar naar Bredene op vakantie. Zoontje Mason (6) is er al zes jaar bij. “Ik kom hier al sinds mijn vijfde”, vertelt Gillian. “Maar de laatste acht jaar kom ik hier met mijn gezin. Waarom? Voor het mooie strand vooral. Eigenlijk waren we helemaal niet van plan om deel te nemen. We waren een zandkasteel aan het bouwen zoals we dat steeds doen als we naar het strand gaan en bleek dat er hier een wedstrijd aan de gang was. Waarom dan niet gewoon deelnemen, dachten we. Of we een prijs konden pakken? Helaas, maar dat belet ons niet om volgend jaar opnieuw mee te doen.”

De familie Op De Beeck ging met de derde plaats lopen. De tweede plaats ging naar de familie De Munck uit Diest en de eerste plaats ging naar de familie Havegeer uit Bredene. “Eigenlijk woon ik, samen met mijn gezin al sinds 2004 in Turnhout”, vertelt Veronique Havegeer (39), die na haar studies het liefdesgeluk zocht in Turnhout. “Maar mijn ouders wonen hier nog steeds in de Driftlaan. Uiteraard kom ik geregeld terug naar Bredene, dat is nog steeds mijn thuis. Dat we hier nu uitgerekend Belgisch kampioen zandkastelen bouwen worden is leuk.”

De familie Havegeer uit Bredene kreeg van schepen Alain Lynneel en gemeenteraadsvoorzitter Kelly Spilier de beker overhandigd. Oma en opa poseren trots met hun kleinkinderen bij hun kunstwerk.
De familie Havegeer uit Bredene kreeg van schepen Alain Lynneel en gemeenteraadsvoorzitter Kelly Spilier de beker overhandigd. Oma en opa poseren trots met hun kleinkinderen bij hun kunstwerk.© Jeffrey Roos

De nieuwe Belgische kampioenen kregen een mooie beker overhandigd en elk lid van het gezin, inclusief oma en opa, kreeg een medaille overhandigd. “Ons zandkasteel is eigenlijk een project rond Bredene Festivalt. We hebben een beetje het festivalterrein nagemaakt met een groot podium vooraan en een klein podium in het midden. De mosseltjes, dat zijn de toeschouwers, lacht opa Danny. “Daarnaast bedacht Veronique samen met haar man en kinderen enkele slogans zoals ‘Bredene Bruist’. Dat plaatsen we op vlaggetjes en plaatsten we rond het stadion. Het is altijd leuk als de kleinkinderen op bezoek zijn. Ze wonen niet aan het andere einde van de wereld, maar soms missen we ze wel. Samen met hen nu als Belgisch kampioen gekroond worden geeft een extra bonus aan de vakantie met hen.”

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier