Nieuwe bedrijven op de oude Barco-site in Poperinge

Woensdag is men begonnen met de afbraak van een deel van de oude Barco-gebouwen langs de Frankrijklaan. Op die site herontwikkelt de Kortrijkse groep Futurn het bedrijvenpark Trias. Vier van de vijf bestaande gebouwen zijn reeds verkocht. De iconische zeshoek van Barco wordt momenteel afgebroken.

Frederik Baert van NV Futurn: “Het bedrijvenpark Trias is een samenwerking tussen ons en Barco. Het is de herontwikkeling van de oude Barco-site (drie hectare), bestaande uit enerzijds 32.000 m² bedrijfsgronden die werden opgesplitst in verschillende percelen en anderzijds uit 5.000 m² bestaande gebouwen die nog bruikbaar zijn en gerenoveerd zullen worden. Nu worden de gebouwen die niet meer bruikbaar zijn, gesloopt.”

Laatste keer toegang

Tot in april 2015 was Connectronics, de Poperingse vestiging van moederbedrijf Connect Group er gevestigd. Sinds hun verhuis uit de oorspronkelijke gebouwen van Barco stonden de gebouwen leeg. Vorige maand konden meer dan 600 mensen de site voor de allerlaatste keer betreden tijdens de modeshow Catwalk.

Ondertussen kon Futurn al een koopovereenkomst sluiten met vijf bedrijven. Van de 32.000 m² is reeds meer dan 20.000 m² verkocht. Christophe Samyn van de gelijknamige bouwonderneming BVBA: “Momenteel werken wij hier aan de andere kant van de straat, in het voormalige gebouw van Tex Works, met vier man. We kochten hier grond, want nu moeten we huren. We hopen dat we tegen het einde van dit jaar ons nieuw gebouw hier in gebruik kunnen nemen.”

Bedrijven klaar voor verhuis

Lowie Van Eecke en Rik Debeer doen grond- en afbraakwerken en zijn momenteel gevestigd in Proven. “We werken met zeven man en willen een deel van onze activiteiten, vooral stockage en materieel, naar hier verhuizen als het gebouw klaar is“, zegt Lowie Van Eecke.

Voor de meeste bedrijven was de nood aan extra ruimte de voornaamste reden om te verhuizen – burgemeester Dejaegher

Dema-Construct is een machineconstructiebedrijf dat gevestigd is in de Zwaanhofweg in Ieper. “Wij werken met twaalf man en huren ons huidig gebouw. Nog voor het bouwverlof willen we starten met de bouwwerken. Eind dit jaar hopen we volledig naar hier verhuizen”, klinkt het bij hen.

Ook Bert Verhille (sanitair uit Stavele) kocht een perceel om zijn activiteiten verder uit te breiden. Een vijfde bedrijf doet aan logistiek en transport, maar wil liever nog geen naam zien verschijnen.

Nood aan extra ruimte

“Voor de meeste van deze bedrijven was de nood aan extra ruimte de voornaamste reden om te verhuizen, maar er was er ook eentje zonevreemd”, zegt de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). Bovendien was ook de mogelijkheid om te kopen (in plaats van te blijven huren) voor de meeste ondernemingen doorslaggevend.

Nieuwe bedrijven op de oude Barco-site in Poperinge

Burgemeester Dejaegher: “Als stad zijn wij enorm tevreden dat de zone na drie jaar leegstand herontwikkeld wordt. Dat zal voor extra werkgelegenheid en een uitbreiding van de lokale economie zorgen. In 2014 realiseerden we de derde fase van het bedrijventerrein Sappenleen met 29 hectare bruto. In amper tien maanden was alles uitverkocht. De vraag van de ondernemers naar ruimte blijft immens, maar het ziet er niet naar uit dat Poperinge in de nabije toekomst nog de mogelijkheid zal krijgen om industriezone te mogen creëren.”

(AHP)

Momenteel is nog één perceel van 1.600 m² en één perceel van 9.350 m² met bijhorend gebouw (3.280 m²) te koop. Meer info: www.futurn.com/nl/projecten/bedrijvenparktrias

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.