Nieuwe B&B Duinrust prijkt op Erfgoed Logies

© MM
Redactie KW

Achter de prachtige gevel van de romantische villa (inclusief torentje) aan het begin van de H. Consciencelaan huist sinds begin dit jaar een Bed & Breakfast. Uitbaatster is Petra Troch, ooit aangespoeld uit het Pajottenland en intussen een beetje verliefd op haar nieuwe woonst en Bredene. B&B Duinrust prijkt sinds kort op de Nederlandse lijst Erfgoed Logies.

In 2017 ontdekte Petra Troch de toen nog vervallen villa met kasteelallures. “We woonden toen al in Bredene, in een vrij zielloos huis. En dat was wat die oude villa nu net wel had: een ziel”, steekt Petra van wal.

Het zou twee jaar renovatie vergen om het pand in goede staat te krijgen. “Het hielp dat een goede vriendin, die architecte is, de renovatie in handen nam. Haar man, kunstenaar William Sweetlove, heeft hier ook enkele kamers van een kunstwerk voorzien.”

Petra wilde het karakter van de villa behouden maar hem tegelijk voorzien van alle moderne comfort. “Het pand is niet beschermd dus dat liet ons toe hedendaagse materialen en technieken te gebruiken. De structuur van het gebouw hebben we gerespecteerd. De villa werd in 1908 gebouwd als buitenverblijf voor een Gentse antiquair. In het huis zitten heel veel kunstige verwijzingen naar het beroep van de oorspronkelijke eigenaar. Ook die hebben we allemaal behouden.”

Een voorbeeld zijn

De uitbaatster geeft toe een liefhebber van erfgoed te zijn. “Jammer dat er al zoveel mooie panden ingeruild zijn voor hoogbouw. Daarom ben ik best fier op ons project. We hebben getoond dat het kan, een oude woning renoveren met respect voor zijn verleden. Ik hoop dat we een voorbeeld mogen zijn. Ik geef toe, zo’n oud pand renoveren, is niet goedkoop. We hebben bovendien geen cent subsidie ontvangen. Eigenlijk zouden jonge mensen, die een gelijkaardig project willen starten, financiële steun moeten krijgen.”

Begin dit jaar ging Petra’s B&B van start. “Corona strooide even roet in het eten. Maar deze zomer hebben we toch heel wat bezoekers over de vloer gekregen. Fransen, Duitsers, Nederlanders,… en Belgen. Opmerkelijk was het hoog gehalte architecten en kunstliefhebbers.”

Nu ze op de website Erfgoed Logies prijkt (en intussen een mooie muurplaat ontving die dat bewijst), zal de belangstelling voor haar pittoreske B&B alleen maar toenemen. “Weet je, mijn grootste vrees is dat onze villa straks door hoogbouw omsingeld zou worden. Dat zou vreselijk zijn.” Een gevoel dat ongetwijfeld gedeeld wordt door wie vandaag langs een van Bredenes mooiste panden wandelt… (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier