Nieuwbouwwoningen vormen sluitstuk Kortrijk Weide

Een simulatie van hoe de huizen er na de werken zullen uitzien.© Stad Kortrijk
Een simulatie van hoe de huizen er na de werken zullen uitzien.© Stad Kortrijk
Annelies Nollet

In de Magdalenastraat in Kortrijk, op de hoek met het Nelson Mandelaplein, is de bouw gestart van drie moderne nieuwbouwwoningen. Die worden het sluitstuk van de aanleg van Kortrijk Weide. Het ontwerp is van architect Tom Cole (COSNA). In 2007, toen nog als student, won hij met zijn ontwerp voor deze site de Meesterproef van de Vlaams Bouwmeester. Het einde van de werken is voorzien voor het einde van dit jaar.

De leegstaande panden in de Magdalenastraat 44-46 werden eind oktober van vorig jaar gesloopt. Stad Kortrijk had de gebouwen, waaronder het voormalige café Lido, al in 2006 aangekocht. De aankoop maakte deel uit van de plannen voor de herontwikkeling van Kortrijk Weide. De locatie vormt namelijk de toegang tot het Nelson Mandelaplein vanuit de Magdalenastraat.

Meesterproef Vlaams Bouwmeester

In 2007 schreef de stad deze projectsite in voor de Meesterproef van de Vlaams Bouwmeester. Via die wedstrijd krijgen jonge ontwerpers een kans om een eerste overheidsopdracht uit te voeren. Uit de achttien geselecteerde architecten, kwam Tom Cole van de Universtiteit Antwerpen toen uit de bus als laureaat. Maar omdat Kortrijk Weide toen nog volop in ontwikkeling was, werd dit project on hold gezet.

 © Stad Kortrijk
© Stad Kortrijk

Nadat Kortrijk Weide (en de deelprojecten CVO, Hangar K, Depart, het zwembad Lago) afgewerkt was, werd deze locatie opnieuw opgepikt. Tom Cole, die intussen architectenbureau COSNA had opgericht in Antwerpen samen met Céline Snauwaert, zorgde voor een aangepast ontwerp. Zo gaan de werken van start dertien jaar nadat hij de Meesterproef won. Tegen het einde van het jaar zullen de woningen er staan.

Het volledige project wordt beheerd door de Stad: ontwerp, bouw en verkoop. Om de woningen betaalbaar te houden, zal de stad de oorspronkelijke aankoopprijs van de gronden (205.000 euro) niet volledig recupereren. Afhankelijk van de definitieve bouwkosten van de drie woningen wordt uitgegaan van verkoopprijzen tussen 320.000 euro en 360.000 euro (excl. 6% BTW). De verkoop wordt in de eerste helft van dit jaar opgestart.

De woningen worden het sluitstuk van Kortrijk Weide. “Het worden ruime, moderne stadswoningen. Het is een unieke kans voor gezinnen die een kwalitatieve, duurzame en bijzondere stadswoning zoeken op een uitstekende locatie dicht bij het centrum, station, parken en belangrijke uitvalswegen”, zegt Wout Maddens (Team Burgemeester), schepen van Bouwen en Wonen.

Gemeenschappelijke tuin

De drie compacte rijwoningen huizen onder één dak. De bewoonbare oppervlakte van elke woning bedraagt ± 160 m². De woningen zijn gebaseerd op het splitlevelprincipe. Hierdoor wordt het niveauverschil in het maaiveld overbrugd en profiteren de woningen ervan om het zonlicht tot diep in de woning te laten binnenkomen.

Elke woning heeft een eigen terras op begane grond (12 m²) en een dakterras (8 m²). In plaats van de buitenruimte op te delen in drie kleine stadstuintjes, is gekozen voor één collectieve tuin (120 m²) met een gemeenschappelijk tuinpaviljoen (30 m²).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.