Nieuwbouw voor Torhoutse huisartsenwachtpost komt er wellicht niet

Wordt de villa Van Damme straks de huisartsenwachtpost? © foto JS
Johan Sabbe

Er wordt naar de buitenwereld toe nog niet over gecommuniceerd en dus is het nieuws niet officieel, maar bijna zeker wordt de voorziene nieuwbouw voor de huisartsenwachtpost Houtland afgeblazen. In plaats van een nieuw complex op te trekken op de grond Lecomte in de Sint-Rembertlaan 23 zou vanaf eind dit jaar de leegstaande grote witte villa Van Damme aan de andere kant van het ziekenhuis in de Sint-Rembertlaan voor de wachtpost ingepalmd worden. Tot zolang wordt er, in dezelfde straat en net naast die villa, een woonhuis gehuurd. Daar gaat op vrijdag 29 maart de huisartsenwachtpost van start.

De mooie strakke nieuwbouw op de grond Lecomte, net naast de spoeddienst van het ziekenhuis, komt er dus hoogstwaarschijnlijk niet. Een gevolg van de fusie van het Sint-Rembertziekenhuis met het AZ Delta. Die ziekenhuisgroep denkt momenteel vooral aan besparen en wil geen dure nieuwbouw financieren, zeker niet nu de villa Van Damme even verderop momenteel leegstaat. Die villa is eigendom van AZ Delta en daarin zou de huisartsenwachtpost Houtland – mits de nodige aanpassingswerkzaamheden – vanaf eind dit jaar onderdak kunnen vinden. Tot zolang – met start op vrijdag 29 maart – wordt de wachtpost zoals voorzien ondergebracht in een huurwoning in de Sint-Rembertlaan 15.

Noem het de zoveelste wending in een project dat intussen al een tijdje aansleept. Het pad van de oprichting van de huisartsenwachtpost Houtland is tot nu toe niet over rozen gegaan.

Nieuw centraal nummer

Wat sowieso vaststaat, is dat wie in Torhout de dokter met wachtdienst wil bereiken, vanaf nu niet meer 050 21 11 21 moet bellen, maar het nieuwe nummer 1733. “De huisartsenwachtpost start pas op 29 maart, maar nu al worden de Torhoutenaren gevraagd om via het nummer 1733 de wachtdienst te bereiken”, zegt huisdokter Ignace Deeren, voorzitter van de huisartsenwachtdienst Torhout. “Ook na 29 maart blijft 1733 als oproepnummer behouden.”

“Specifiek voor Wijnendale blijft het nummer van de wachtdienst nog even 051 58 28 82”, verduidelijkt de Wijnendaalse huisarts Nele De Groote. “Maar op 29 maart verandert dat. Dan zal elk weekend van vrijdag om 19 uur tot maandag om 8 uur de wachtpost in Torhout open zijn. Op weekdagen blijft er ‘s nachts een arts van wacht voor Wijnendale, Ichtegem en Koekelare. Met als centraal oproepnummer datzelfde 1733.”

Beurtrol voor artsen

Het doel van de wachtpost is zoals bekend de weekendwachtdienst voor de huisartsen uit de eerstelijnszone Houtland-Polder met de nodige doeltreffendheid organiseren, zowel voor de dokters als de patiënten. Telkens vanaf de vrijdagavond om 19 uur tot en met de maandagochtend om 8 uur zullen de bewoners van Torhout, Groot-Kortemark, Koekelare, Groot-Ichtegem, Oudenburg en Gistel in de wachtpost terechtkunnen voor hun niet vooraf te plannen medische zorg. Het project – met huisarts Joost Blontrock uit Gistel als voorzitter – is een samenwerking tussen het AZ Delta en de Huisartsenkring Houtland.

Dit wordt vanaf 29 maart het voorlopige onderkomen van de huisartsenwachtpost in de Sint-Rembertlaan 15, net naast villa Van Damme.
Dit wordt vanaf 29 maart het voorlopige onderkomen van de huisartsenwachtpost in de Sint-Rembertlaan 15, net naast villa Van Damme.© foto JS

Per weekend zouden er via een beurtrolsysteem in totaal zeven huisartsen in de post actief zijn met overdag tijdens de genoemde weekendperiode een zittende huisarts én een rijdende huisarts. ‘s Nachts is er een arts van permanentie voor zowel consultaties als huisbezoeken. In de week blijven de patiënten op hun eigen huisarts rekenen of op de bestaande wachtdienstsystemen. Het spreekt voor zich dat de werking na verloop van tijd grondig geëvalueerd zal worden en eventueel bijgestuurd waar nodig.

Voor 80.000 mensen

De patiënt kan zich rechtstreeks naar de wachtpost begeven, maar belt bij voorkeur naar 1733. Dankzij de dispatchingservice van de overheid zal via dat telefoonnummer de meest geschikte medische interventie plaatsvinden. Dat kan een bezoek aan de huisartsenwachtpost of de dienst Spoed zijn, of een bezoek aan huis, of een dringende muginterventie.

De wachtpost bestrijkt een werkingsgebied van een kleine 80.000 inwoners met een maximale aanrijtijd tot de wachtpostlocatie van om en bij de 25 minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier