Nieuwbouw voor de Kleine Dennen: “Eindelijk voor elk kind een kamer”

© DM
© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Voor de 18 kinderen en jongeren en de 17 personeelsleden van de Kleine Dennen, een voorziening voor jeugdzorg die kinderen opvangt die zich in een verontrustende situatie bevinden, start een nieuw tijdperk. In Duinbergen werd de eerste steen gelegd voor een nieuw opvangtehuis dat aan alle moderne noden beantwoordt.

“De Kleine Dennen is een voorziening voor jeugdhulp waarbij wij de modules verblijf en contactbegeleiding aanbieden. Dat wil zeggen dat de kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en soms ouder hier tijdelijk opgevangen worden omdat ze zich in een problematische situatie bevinden. Sommige jongeren verblijven hier jaren”, vertellen directeur Veronique Vergucht en hoofdbegeleidster Mieke Reubens.

Oude kippenkwekerij

“Onze kinderen en jongeren verblijven momenteel in een gebouw dat dateert van de jaren 20 en dat vroeger een kippenkwekerij was. Door de jaren heen werden er met beperkte middelen verschillende delen bijgebouwd maar het blijft behelpen. Er zijn slechts 11 kamers voor 18 jongeren. We hebben maar een piepkleine leefkamer ter beschikking…”

“Het gebouw is hopeloos verouderd en niet meer aangepast aan de noden van de kinderen en onze huidige werking. Vooral tijdens de lockdowns was het moeilijk met 18 jongeren die niet naar school konden. Vooral omdat we hier zelf een corona-uitbraak kenden. Maar onze jongeren en onze begeleiders toonden zich super creatief en hebben het ondanks de vele beperkingen schitterend gedaan.”

Dankbaar dat dit kan door de steun die we krijgen van mensen, organisaties, de gemeente

“Ondertussen werd het VIPA dossier, dat we bij de overheid indienden, goedgekeurd. 60% van de bouwwaarde wordt gesubsidieerd. Voor de overige 40 % zoeken we met de vzw naar sponsoring. We mochten ondertussen enkele mooie giften ontvangen. De kostprijs van de nieuwe Kleine Dennen is begroot op zo’n 2 miljoen euro”, weet Veronique Vergucht.

“We zijn onvoorstelbaar blij dat ondertussen de werken voor de nieuwbouw gestart zijn. Het nieuwe gebouw komt naast het oude gebouw zodat de kinderen tijdens de werken weinig hinder ondervinden en ze niet moeten verhuizen. Door de Vlaamse Overheid werd gekozen voor een nieuwbouw die veilig, huiselijk en gezellig is.”

Verhuis in 2022

“In de nieuwbouw komt ruimte voor twee leefgroepen, burelen, een bezoekersruimte en voor ieder kind een eigen kamer. Vooral dat laatste is heel erg belangrijk voor de privacy. De aannemer voorziet een periode van 230 werkdagen om het gebouw klaar te krijgen. In 2022 kunnen we verhuizen.”

“Voor de Kleine Dennen is dit het begin van een nieuw tijdperk. We begeleiden de kinderen op alle vlakken: school, hobby’s,…. en ondersteunen hun context: familie, relevante personen in hun leven,… We kijken ernaar uit om dit met volle overgave verder te kunnen zetten in een prachtig nieuw gebouw.”

“We zijn enthousiast voor wat er komt, maar vooral dankbaar, heel dankbaar dat dit mogelijk gemaakt wordt door de steun die we krijgen van mensen, organisaties, de gemeente,… met een groot hart voor de Kleine Dennen.”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier