Het gebouw van Jeugdhuis Chaplin in de Gullgemsestraat 103 in Sint-Eloois-Winkel voldeed niet meer aan de moderne vereisten. Het gemeentebestuur koesterde al langer plannen om dit aan te pakken. Daarom werd het gebouw aangekocht en werd ook een belendend stuk grond met woning aangekocht. Voor de nieuwbouw werden enkele ontwerpers aangeschreven en drie ervan dienden ook een voorstel in. "We zaten meteen op één lijn over welk ontwerp het zou gaan halen. Uiteraard mohten de jo...

Het gebouw van Jeugdhuis Chaplin in de Gullgemsestraat 103 in Sint-Eloois-Winkel voldeed niet meer aan de moderne vereisten. Het gemeentebestuur koesterde al langer plannen om dit aan te pakken. Daarom werd het gebouw aangekocht en werd ook een belendend stuk grond met woning aangekocht. Voor de nieuwbouw werden enkele ontwerpers aangeschreven en drie ervan dienden ook een voorstel in. "We zaten meteen op één lijn over welk ontwerp het zou gaan halen. Uiteraard mohten de jongeren van jeugdhuis Chaplin er ook hun mening over geven", aldus burgemeester Bart Dochy.Enkele zaken springen meteen in het oog. Terwijl de zijgevel van het jeugdhuis nu ten opzichte van de achterliggende woningen in de Kortrijksestraat een stuk vooruit kwam, zal men die gevellijn nu doortrekken. Het gebouw komt dus in één lijn te staan met onder meer kinderschoenenzaak Kadee en het voormalige postkantoor. Zo komt er op de hoek van de Kortrijksestraat en Gullegemsestraat ook ruimte vrij voor wat groen en een terras. Er komt ook een fietsenstalling.De toegang tot het gebouw bevindt zich ook niet meer op hoek, maar in de Gullegemsestraat. Het gebouw - dat volledig onderkelderd zal zijn - kan je opdelen in twee stukken. Links zal zich het jeugdhuis bevinden. Het ontwerp is origineel uitgewerkt omdat er boven het gelijkvloers zich een soort tussenverdieping bevindt. Die mezzanine zal bereikt kunnen worden met een beveiligde trap. Aan de rechterkant van de nieuwbouw zal een nieuw buurthuis komen. Dat kan bij grotere activiteiten ook door het jeugdhuis gebruikt worden. Beide delen kunnen door het openklappen van een wand met elkaar verbonden worden, waardoor er ook één grote lange toog ontstaat.Boven het buurthuis zal een lokaal komen voor de paardenkoers. Tussen de twee bovenste gedeeltes in komt ook een dakterras. Van daarop zal je ook tijdens Winkel Koerse een goed zicht krijgen op het hele gebeuren in de Gullegemsestraat.De nieuwbouw zal 500.000 euro kosten. Het ontwerp is er, maar een aannemer moet nog aangesteld worden. "Aanvankelijk wilden we starten na Winkel Koerse 2020, maar die is dus afgelast. Bedoeling was dan om tegen Winkel Koerse 2021 klaar te zijn. We mikken nu op eind van het jaar als tijdstip om de bouwwerken te starten."Voor de duur van de werken zal het gemeentebestuur ook uitkijken voor een alternatief om de werking van het jeugdhuis verder te laten plaatsvinden.