Nieuw zwembad krijgt naam Brigitte Becue: “Mooie erkenning van mijn carrière”

Brigitte Becue. © Davy Coghe
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Het nieuwe zwembad van Oostende, dat momenteel in volle opbouw is, zal de naam Brigitte Becue krijgen. De voormalige topzwemster werd geboren in Oostende. “Ik vind dat een hele mooie erkenning van mijn carrière”, reageert Brigitte, die in het Vlaams-Brabantse Huldenberg woont.

Het nieuwe zwembad aan de Northlaan krijgt de naam Brigitte Becue (47) mee. De keuze sluit perfect aan bij de campagne rond ‘Meer Vrouw op Straat’ van Sofie Lemaire en de plannen van de stad Oostende om meer vrouwen een plaats geven in het straatbeeld.

Brigitte Becue zwom een indrukwekkend palmares bijeen en werd in Oostende geboren. De zwemster is vereerd met de vernoeming. Intussen kwam er ook al positief advies van de sportraad. De opening van het nieuwe zwembad is gepland eind 2020. Tot dan blijft het huidige zwembad toegankelijk, als is het nu nog gesloten door de coronamaatregelen.

Brigitte vindt het een hele mooie erkenning. “Ze hebben mij dat gevraagd en ik heb niet getwijfeld. Ik voel mij nog altijd honderd procent West-Vlaming en ook nog steeds een Oostendse”, zegt ze vol overtuiging. Brigitte werd geboren in Oostende en woonde er als kind. “Ik heb er altijd familie gehad, maar sinds de dood van mijn mama vijf jaar geleden kwam ik er niet vaak meer. Onlangs is mijn broer teruggekeerd naar Oostende en ik zal nu weer meer afzakken naar zee, want hij heeft een logeerkamer. De voorbije maanden gooide corona roet in het eten, maar ondertussen ben ik er toch al een paar keer geweest.”

Brigitte Becue nam viermaal deel aan de Olympische Spelen, waarvan de eerste keer als vijftienjarige in 1988 op de spelen van Seoel. Een jaar later, op het EK zwemmen in Bonn, won de Belgische zwemster een zilveren medaille op de 200 meter schoolslag. Het was het begin van een succesvolle carrière met liefst 14 medailles op Europese en Wereldkampioenschappen, waarvan vijf keer goud op een EK. Ze werd twee keer Belgisch Sportvrouw van het Jaar, in 1994 en 1995.

Het nieuwe zwembad krijgt meer en meer vorm.
Het nieuwe zwembad krijgt meer en meer vorm.© Falke Knockaert

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.