Nieuw zwembad in Diksmuide opent op 9 september, wat met het oude?

Zwembad De Kupe in Diksmuide sluit na 45 jaar de deuren. Wat moet er met dit gebouw gebeuren na de sluiting? (foto GUS)
Redactie KW

Sportschepen Marc De Keyrel (CD&V) laat aan de gemeenteraad van Diksmuide weten dat het nieuwe zwembad op 9 september opent. Een zwembeurt zal 2,5 euro kosten. SP.A-open pleit ervoor om het oude zwembad tijdelijk om te vormen tot een multifunctioneel gebouw voor de verenigingen.

“Kinderen betalen nu 1,6 euro en volwassenen 2,2 euro voor een individuele zwembeurt”, schetst schepen Marc De Keyrel. “In het nieuwe zwembad trekken we dat op tot 2,5 euro voor iedereen vanaf vier jaar. Die prijsverhoging kunnen we verantwoorden door de nieuwe infrastructuur, met meer baden en ook een glijbaan. Een tienbeurtenkaart zal 22,5 euro kosten en het schoolzwemmen 2 euro. Het nieuwe zwembad, dat vanaf 9 september de deuren opent, zal ook op zondagnamiddag van 13 tot 16.30 uur open zijn. Wat de tarieven voor de sporthal betreft, maken we voor verenigingen een onderscheid tussen zij die meer en minder dan 500 uur sporten.”

Een zwembeurt kost meer, maar de nieuwe infrastructuur verantwoordt dat – schepen Marc De Keyrel

Sarah Thieren (N-VA) hoopt dat er in het nieuwe zwembad geen wachtlijst meer is voor de watergewenning. “Nu moeten mensen tot een jaar wachten vooraleer ze die lessen kunnen krijgen.” De Keyrel benadrukt dat de capaciteit meer dan verdubbeld wordt naar 240 kinderen. In de kantlijn merkt Koen Coupillie (N-VA) nog op dat privézwemlessen niet meer kunnen in het nieuwe zwembad.

Kritiek op de tarieven

“De sportraad gaf negatief advies over het verschil in tarieven voor grote en kleine gebruikers van de sporthal”, deelt raadslid Kurt Vanlerberghe (SP.A-open) mee. “Verenigingen die de zaal meer dan 500 uur per seizoen nodig hebben, betalen 3,6 euro per uur, de anderen 5 euro per uur. Voor sommige clubs gaat zo de prijs met een kwart of meer omhoog. Een club die 550 uur de zaal huurt, zal per seizoen 1.980 euro betalen. Wie ze 400 uur huurt, zal 2.000 euro moeten neertellen. Het gevolg? Verenigingen zullen meer uren reserveren, waardoor het risico op ‘spookuren’ stijgt. Door met meer categorieën te werken, kan je dat oplossen.” Met de software kan dat echter niet, antwoordt De Keyrel. “Onze prijzen liggen goed in de markt als je vergelijkt met de buurgemeenten. Van de 31 sportverenigingen die de nieuwe infrastructuur gebruiken, zijn er slechts 12 die meer betalen dan vroeger.” De tarieven voor de sporthal gelden vanaf 1 augustus en die voor het zwembad vanaf 9 september.

Mooie springplank

Dan rest nog de vraag wat er in de toekomst met het oude zwembad zal gebeuren. SP.A-open heeft een suggestie. “In afwachting van de definitieve herbestemming zouden we het oude zwembad kunnen ombouwen tot een multifunctioneel gebouw voor verenigingen. De bar en het sanitair zijn al aanwezig. Door de kleedkamers te ontmantelen, creëer je een mooie ruimte. Het zwembad zelf kunnen we overdekken met een houten wegneembare vloer. Zo’n ruimte zou voor veel verenigingen een mooie springplank betekenen, om het in zwembadtermen uit te drukken.” Schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Deprez (Idee Diksmuide) wil nog geen uitspraken doen over de site. “We wachten de uitspraak van de Raad van State af.”

(GUS)

Diksmuide plant op 30 en 31 augustus en 1 september #ClosingTheKupe. Drie dagen lang zijn er activiteiten gepland om het einde van 45 jaar Diksmuids zwembad De Kupe te vieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier