Nieuw windpark levert stroom voor 500.000 huishoudens

(gf)
Redactie KW

Het offshore windpark SeaMade werd vanmorgen in Oostende officieel ingehuldigd in bijzijn van heel wat genodigden. De windturbines leveren stroom voor 500.000 gezinnen.

Onder meer premier Alexander De Croo, vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, minister van Energie Tinne Van der Straeten, Waals minister van Klimaat en Energie regering Philippe Henry en burgemeester Bart Tommelein waren er bij toen vanmorgen het offshore windpark SeaMade officieel werd ingehuldigd. SeaMade NV staat in voor de gelijktijdige ontwikkeling van zowel de Mermaid en Seastar offshore windparken, en vormt het grootste windmolenpark dat ooit werd gefinancierd en gebouwd in België.

SeaMade heeft een capaciteit van 487 megawatt, goed voor de energievoorziening van 500.000 huishoudens. Het park werd gebouwd en opgeleverd tijdens de coronapandemie. “Het project werd bestempeld als essentiële sector, maar toch bleef het een huzarenstukje om dit als grootste infrastructuurproject in België op te leveren voor eind 2020, binnen tijd en budget”, klinkt het.

700.000 ton CO2 vermeden

Het nieuwe windpark SeaMade levert een belangrijke bijdrage aan de Belgische doelstellingen op vlak van de ontwikkeling van hernieuwbare energie door groene stroom te leveren. Tegelijk gaat het om een reductie van bijna 700.000 ton CO2-uitstoot per jaar. De ontwikkeling gebeurde door een consortium dat bestaat uit Otary, Ocean Wind en Eneco. SeaMade is in beheer van Otary, en is met het Rentel windpark goed voor bijna 800 MW (100 turbines) aan offshorecapaciteit in de Noordzee.

Ook in de volgende concessiezones willen alle partijen een vooraanstaande rol blijven spelen in offshore windenergie. “Binnen de huidige VN en Europese doelstellingen is een verdere ontwikkeling van offshore wind nodig. België moet volop de kaart blijven trekken en ambitieus blijven in haar doelstellingen richting 2027 en 2030”, aldus de initiatiefnemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier