https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuw wijkpark Ten Boomgaard brengt beleving rond de Kerkebeek

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon, Maarten Vansteenhuyse (afdelingshoofd stedelijke dienst Openbaar Domein), burgemeester Dirk De fauw en Nathalie Vandromme (projectmanager stedelijke dienst Openbaar Domein). © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In het najaar gaan de werken voor het nieuwe wijkpark Ten Boomgaard van start. De Kerkebeek krijgt er een centrale rol. “We gaan Sint-Michiels letterlijk herbronnen. Het park wordt zodanig ingericht dat iedereen ervan zal kunnen genieten”, belooft schepen Van Volcem.

Het nieuwe wijkpark met een oppervlakte van 21.500 m² zal zich situeren tussen het dolfinarium en de Dorpsstraat. “Het wordt een voorbeeldproject waarbij natuur, veiligheid, mobiliteit en klimaat hand in hand gaan. Een fijne, groene plek voor jong en oud, waarbij het de bedoeling is de Kerkebeek een centrale rol te geven in het publieke leven van Sint-Michiels”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Het ontwerp vertrekt vanuit het openleggen van de Kerkebeek, die nu onder het fietspad loopt. Ook het bestaande speelplein ter hoogte van de stedelijke basisschool wordt opgewaardeerd. “Hier willen we een soort amfitheater creëren met ovalen zitelementen. De school kan er dan lessen organiseren in de open lucht, maar het zal ook dienst kunnen doen voor evenementen. Daarnaast komen er enkele natuurlijke spelelementen zoals houten wipjes, een touwenparcours en een klimladder. Op die manier willen de kinderen pikkelen om het park te ontdekken”, aldus nog Van Volcem.

Rondom het park wordt een toegankelijk wandelpad aangelegd, en er komen ook drie nieuwe bruggen in cortenstaal waarvoor in september het openbaar onderzoek start. Een wandelbrug ter hoogte van de school; een fietsbrug aan woonzorgcentrum Ten Boomgaard en een verkeersbrug ter hoogte van Ter Beke.

“Daar zal eenrichtingsverkeer gelden zodat er ook voldoende plaats blijft voor voetgangers. Door een fietsstraat in te richten en de bestaande parkeerplaatsen te verhuizen naar verderop in de straat, wordt ook de schoolomgeving verkeersveiliger gemaakt. De bushalte aan Ten Boomgaard verdwijnt en de ruimte die vrijkomt wordt onthard”, licht burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verder toe.

Het nieuwe wijkpark wordt groen en duurzaam ingericht. “We zullen in totaal 72 nieuwe bomen aanplanten waaronder sierkersen, eiken en populieren. Rondom de Kerkebeek komen er planten die van water houden, zoals de iris, onder de bomen voorzien we dan weer een onderhoudsvriendelijk bloementapijt. We zijn niet voor niets een bijenvriendelijke gemeente, en het groene karakter zal het park ook mooier maken”, zegt schepen Van Volcem.

En het houdt de effecten van de klimaatverandering tegen. “Deze worden ingeperkt door het openbaar domein slim in te richten. Door voldoende groen te voorzien en extra ruimte te geven aan water, vangen we de gevolgen van de klimaatverandering veel beter op”, klinkt het.

Ten Boomgaard moet zo een nieuwe ontmoetingsplek worden die draait rond de beleving. “We herbronnen Sint-Michiels en verleiden jong en oud met deze vernieuwde, kwalitatieve omgeving met water en groen. We zullen het park zodanig inrichten dat het voor elke doelgroep genieten wordt”, belooft Van Volcem.

De werken gaan, als alles volgens plan verloopt, nog dit najaar van start en zouden tegen oktober volgend jaar moeten afgerond zijn. Van de totale kostprijs van 3 miljoen euro, betaalt stad Brugge ongeveer een derde uit eigen zak: het stadsbestuur kan rekenen op Europese subsidies binnen het project Nature Smart Cities.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.