Nieuw uitkijkpunt op Sint-Niklaastoren in gebruik genomen

Anne Dequidt (schepen Veurne), gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, Celine Mouton (schepen Veurne), Stefaan Gheysen (directeur Westtoer) en Peter Roose (burgemeester Veurne).© MVO
Anne Dequidt (schepen Veurne), gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu, Celine Mouton (schepen Veurne), Stefaan Gheysen (directeur Westtoer) en Peter Roose (burgemeester Veurne).© MVO
Myriam Van den Putte

Vrijdag hebben het Veurnse stadsbestuur en Westtoer de Sint-Niklaastoren officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. De 38 meter hoge toren is gratis toegankelijk en bezoekers zullen versteld staan van het adembenemende uitzicht over Veurne en de regio.

De ontsluiting van de 13de-eeuwse Sint-Niklaastoren in Veurne kadert in het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Tegen 2025 zullen er 20 tot 25 nieuwe uitkijkpunten verrijzen in het West-Vlaamse landschap.

De provincie en Westtoer investeren hiervoor samen vier miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “Deze bijzondere tijden bewijzen dat het belangrijk is om extra in te zetten op beleving in de eigen provincie.”

“De uitkijkpunten bieden perspectief en een unieke kijk op West-Vlaanderen. Wie zich trakteert op een mooi uitzicht van de bergen tot de zee en meer dichtbij op het centrum Veurne, kan in de verte een sprankeltje hoop zien”.

Adembenemend zicht op de omgeving

Tot vandaag was de toren niet toegankelijk voor bezoekers. Er kwamen ook een aantal technische ingrepen aan te pas, met onder meer een nieuw inkomsas, een nieuwe trapconstructie en vernieuwde elektriciteit. Vanop de toren kan iedereen nu genieten van het prachtige uitzicht over Veurne en de omliggende regio.

De zee, de West-Vlaamse heuvels met de 156 meter hoge Kemmelberg, de 84 meter hoge IJzertoren in Diksmuide en zelfs de haven van het Noord-Franse Duinkerke zijn bij helder weer goed te zien aan de horizon.

Tentoonstelling

Tijdens de beklimming van de 214 trappen krijgen bezoekers informatie over de beiaard, de voormalige klokkengieterij, de geschiedenis van de toren en zijn omgeving en de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling is een onderdeel van ‘Feniks2020’, het project dat de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog opnieuw tot leven brengt.

“Een interactieve infokiosk en een 360° beeld van het uitzicht bovenop de toren, laten je op de benedenverdieping van de Sint-Niklaaskerk kennismaken met de historische evolutie van de site voor, tijdens en na de oorlog”, aldus schepen Celine Mouton.

Praktisch: het bezoek aan de toren en tentoonstelling is gratis. De toren is dagelijks toegankelijk van 9 tot 20 uur. Info: https://www.westtoer.be/nl/horizon-2025/veurne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.