Nieuw toerismekantoor op site Cordial

Redactie KW

Donderdag stemde de gemeenteraad van De Panne over de aankoop van de grond op de hoek van de Zeelaan en de Duinkerkelaan. De gemeente wil daar zijn nieuw toerismekantoor optrekken. Dat gebouw zal opvallen, want de voorwaarde is dat de nieuwbouw in dezelfde stijl gebouwd wordt als het oorspronkelijke gebouw dat er ooit stond.

Het belangrijkste punt van de voorbije gemeenteraad was de aankoop van de site waar vroeger horecazaak Cordial was gevestigd. Hoe de stemming is verlopen, was bij het ter perse gaan niet duidelijk. Er was echter wél een pittige discussie. Vooral over de kostprijs van het project waren er veel vragen. Voor de gemeenteraad plaatsvond, heeft de gemeente wel gecommuniceerd over het dossier.

“We hebben een akkoord met de eigenaar van de projectgrond waar vroeger horecazaak Cordial was gevestigd”, duidt burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b).

Volgens een gerucht wilde men het gebouw laten instorten omdat er geen toestemming kwam om het af te breken

“We hebben een budget van 360.000 euro voor de aankoop van het terrein. De bouwvergunning die al is goedgekeurd loopt nog een jaar, dus we zouden het snel kunnen realiseren. De nieuwbouw moet in de stijl zijn van het vroegere gebouw. Ook met de eigenaar van het naastgelegen pand in de Zeelaan 165 voeren we gesprekken. De locatie van de Cordial staat al jaren te verkommeren en dat op zo’n toplocatie in onze gemeente. De centrale ligging bij het strand, de tram en het commerciële centrum zijn dé pluspunten. Vorig jaar al werd een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor het toekomstige gebouw. Dat zal identiek zijn aan het originele, want het ligt in een beschermd dorps- en stadsgezicht.” Het huidige toerismekantoor is gehuisvest in het gemeentehuis in de Zeelaan. Er is al langer sprake van een andere locatie voor de toeristische dienst.

Lange lijdensweg

José Decoussemaeker van de website De Bliedemaker volgt het dossier van de Cordial al jaren en is opgelucht dat de gemeente de site nu wil aankopen. “Vroeger was dit één van de mooiste gebouwen bij het binnenrijden van De Panne”, begint hij.

“De lijdensweg startte in 2005. In augustus van dat jaar brak er brand uit in tearoom Cordial. De vlammen sloegen over naar het houten plafond en veroorzaakten heel wat schade. De oorzaak van de brand lag bij de verlichting boven de toonbank. De zaak werd tijdelijk gesloten, maar uiteindelijk bleef het gebouw op slot. Het is heel uitzonderlijk dat zo’n beeldbepalend gebouw toch mocht afgebroken worden. De oorzaak was de instabiliteit van het pand. Het gerucht doet de ronde dat men stiekem het gebouw wou laten instorten omdat het Agentschap Onroerend Erfgoed geen toestemming gaf om het af te breken”, gaat José Decoussemaeker verder.

Groen licht

“In 2009 keurde datzelfde Agentschap de bouwaanvraag goed voor de heropbouw van het imposante gebouw. Het ontwerp was echter niet conform de oorspronkelijke plannen. In februari 2010 stond het licht wel op groen. Het beschermde gebouw mocht afgebroken worden en daarna verplicht direct opnieuw gerealiseerd worden volgens de oude plannen. In mei 2011 startten de afbraakwerken. De heropbouw begon echter niet met een juridische vervolging door Onroerend Erfgoed als gevolg. In het voorjaar van vorig jaar werd de nieuwe omgevingsvergunning goedgekeurd”, besluit Decoussemaeker.

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier