Nieuw systeem voor namen overledenen op gedenkplaten begraafplaats

De namen worden met 60 tegelijkertijd op de gedenkplaten gezet en dat duurt veel te lang. © EFO
Redactie KW

Er komt een nieuw systeem om namen van overledenen aan te brengen op de begraafplaats in Oostende. Nu gebeurt dat nog per 60 namen.

Namen van overledenen kunnen gegraveerd worden op zuilen die een centrale plaats hebben op de begraafplaats aan de Stuiverstraat. Het gaat vaak, maar niet altijd, om mensen die werden gecremeerd en werden uitgestrooid en voor wie geen andere fysiek aandenken bestaat op de begraafplaats. Per plaat zijn er 60 namen. Daarop kwam enkele jaren geleden kritiek omdat nabestaanden tot een jaar moesten wachten voor gravering.

Nieuw systeem

Ook de kostprijs kwam onder vuur: de stad bleek fors te verdienen aan een plaat die enkelen honderden euro’s kostte maar 8000 euro opbrengt omdat nabestaanden moeten betalen voor gravering. In 2018 werd beloofd dat er voortaan per 30 namen zou gegraveerd worden en er ook vlak voor de november-herdenking een gravering zou gebeuren. Maar dat plan werd nooit uitgevoerd en zover zal het ook niet komen. De bevoegde schepen Hina Bhatti (Open VLD) werkt aan een nieuw systeem: “De bestelling van de plaat met de laatste 60 namen zullen we eerstdaags plaatsen. Maar de beloftes zijn uit de vorige legislatuur en ik ben pas bevoegd sedert vorig jaar. Zelfs al halveren we het aantal namen dan nog blijft de wachttijd te lang. Daarom komt er een nieuw systeem waarbij namen sneller en individueler kunnen aangebracht worden.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier