Nieuw stadsarchief wordt neusje van de zalm

Schepen Dirk Lievens in de Stedelijke Werkplaats waar een 'box in the box' voor het archief komt. © SB
Peter Soete

In de ateliers van de Roeselaarse stedelijke werkplaatsen komt een state-of-the-artdepot waar het volledige stadsarchief van Roeselare onderdak zal vinden. Nu bevindt dat archief zich op verschillende plaatsen in Roeselare, in Kortrijk en zelfs in Nederland. In 2023 wordt alles in Roeselare gecentraliseerd.

“In een bestaande grote loods komt het nieuwe stadsarchief volgens het box-in-boxprincipe”, vertelt schepen Dirk Lievens. “Er zal ruimte zijn om 5,7 km aan documenten te bewaren. Nu komen we al aan 5,2 km aan documenten, dus we hebben nog reserve.”

Het Roeselaars stadsarchief is een van de grootste van Vlaanderen. “We bezitten oorkonden die teruggaan tot de jaren 1500. Wist je dat we zelfs handschriften hebben van de graven van Rumbeke uit de jaren 1400 ?”

Niet over één nacht ijs

“In dat depot komen ook verschillende ruimtes: een quarantaineruimte voor documenten die voor het eerst het archief binnengebracht worden, een speciale ruimte voor erfgoed dat niet mag blootgesteld worden aan licht, schommelende temperaturen en schommelende luchtvochtigheid, een koelcel voor de microfilms, een ruimte voor wetenschappelijk werk, kortom: het wordt het neusje van de zalm.”

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan in dit dossier. We hebben veel plaatsbezoeken afgelegd in binnen- en buitenland, gesprekken gevoerd met specialisten en een studiebureau heeft alles nauwgezet onderzocht, geïnventariseerd en uitgewerkt.”

“Naast dat nieuwe stadsarchief komt er in het nieuwe stadhuis, dat in 2024 zal klaar zijn, ook een bibliotheek met mooie boeken en waar men stamboom-opzoekingswerk kan doen. Dit zal het nieuwe stadhuis dat een zeer mooi gebouw zal zijn, nog meer cachet geven.”

Digitaliseren

“Als men documenten uit het archief nodig heeft, vraagt men die gewoon aan en worden ze enkele dagen later op het stadhuis ter beschikking gesteld. Uiteraard gaan we ook verder met het stadsarchief te digitaliseren met onze mensen van het archief en een heleboel vrijwilligers. Nu al zijn er onnoemelijk veel documenten te vinden op www.stadsarchiefroeselare.be.”

“In 2021 worden alle voorbereidingen getroffen voor de bouw van het nieuwe archief en in 2022 wordt gestart met de bouwwerken. In 2023 zou alles moeten afgewerkt worden van dit project dat uiteindelijk 2,2 miljoen euro zal gekost hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.