Nieuw sociaal woonproject in Honzebroekstraat in Roeselare

(gf)
Redactie KW

De Mandel realiseert aan de Honzebroekstraat een duurzaam sociaal woonproject met 20 huurwoningen, 49 huurappartementen en 15 koopwoningen, die op het warmtenet zullen aangesloten zijn.

Op vijfhonderd meter van de ringweg rond Roeselare en op een boogscheut van de winkels aan de Brugsesteenweg bouwt De Mandel compacte en duurzame woonentiteiten. “Dit project wordt in twee fases gerealiseerd en maakt deel uit van de uitbreiding van het stedelijk gebied”, aldus diensthoofd bouwprojecten Hilde Smits. “De woningen zullen aangesloten worden op het warmtenet van Mirom, waardoor ze geen klassieke verwarmingsketel nodig hebben en de CO²-uitstoot herleid wordt tot nul.

Warmtenet

Een warmtenet is een stelsel van ondergrondse waterleidingen met warm water, dat via een warmtewisselaar in de woningen zorgt voor verwarming en warm water. “Het water in de ondergrondse buizen wordt voornamelijk opgewarmd via de restwarmte van de verbrandingsoven van Mirom. In plaats van die warmte verloren te laten gaan, wordt ze nu nuttig gebruikt. Dit concept wordt al jarenlang toegepast in Scandinavische landen, als duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor klassieke verwarmingsketels.” De Roeselaarse Bildt architecten zorgen voor de architectuur. “De woningen zijn twee of drie bouwlagen hoog, waarbij de drie lagen een accent toekennen aan het bouwproject. De appartementen zullen vier bouwlagen hebben en staan in relatie tot de groenzone. Er wordt een speelse mix van verschillende woonentiteiten ingetekend. Door de grote vraag is het grootste aantal gericht op alleenstaanden en kleine gezinnen. Ook grotere gezinnen kunnen hier hun stek vinden. Voor de grote of nieuw samengestelde gezinnen werden zelfs drie woningen met vijf slaapkamers voorzien. De eerste bewoners zullen er hun intrek kunnen nemen in 2024.” (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier