Nieuw restaurant K’ro in pand van het vroegere Puur Genieten in Torhout

Shirley Deroo en haar man Pradip Kadel van bistro Picasso op de Markt in Torhout bij het mooie herenhuis waarin restaurant Puur Genieten elf jaar gevestigd is geweest. Hier starten ze binnenkort hun restaurant K’ro.©Johan Sabbe
Shirley Deroo en haar man Pradip Kadel van bistro Picasso op de Markt in Torhout bij het mooie herenhuis waarin restaurant Puur Genieten elf jaar gevestigd is geweest. Hier starten ze binnenkort hun restaurant K’ro.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Al meer dan zeven jaar runnen Pradip Kadel en zijn vrouw Shirley Deroo met succes bistro en tearoom Picasso op de Markt in Torhout. Hij aan het fornuis, zij in de zaal. Corona of niet, tijd voor een nieuwe uitdaging, vinden ze. En dus openen ze, als het mag wellicht al vanaf juni, een tweede zaak in het pand waar elf jaar Puur Genieten gevestigd was: het mooie herenhuis op de hoek van de Sint-Rembertlaan met de Maria van Bourgondiëlaan. Daar komt hun nieuwe restaurant K’ro.

In het vertrouwde Picasso zal er, behalve de komst van een nieuwe kok, in principe niets veranderen. Het koppel blijft er de verzorgde bistrokeuken en tearoomkaart aanbieden. Pradip, die de koksopleiding heeft gevolgd aan de hotelschool Spermalie in Brugge, zal naar het nieuwe K’ro verhuizen om er zich uit te leven in het bereiden van de meer verfijnde, gastronomische, maar toch betaalbare gerechten.

Naam K’ro is eenvoudig maar doordacht

Pradip Kadel (45), die oorspronkelijk uit Nepal afkomstig is, en Shirley Deroo (43), een geboren en getogen Torhoutse, wonen met hun dochter Sita (16) en zoon Simen (12) in de Aartrijkestraat. Shirley heeft eerst als leefgroepverantwoordelijke in De Engelbewaarder in Aartrijke gewerkt, nu OC Cirkant. Maar vanaf november 2013 gooide ze het samen met Pradip over een andere boeg en begon ze de horecazaak Picasso te runnen. Prominent op de Markt, met een mooi terras en een trouw cliënteel.

“We blijven tegelijk onze bistro-tearoom Picasso op de Markt in Torhout runnen”

Pradip bewees zijn kooktalent in combinatie met grote aandacht voor netheid en hygiëne in de keuken. Maar hij zat, om het toepasselijk uit te drukken, al een poosje op zijn honger. Hij wou de bistrokeuken graag overstijgen en in plaats van pakweg stoofvlees met frieten net zo goed coquilles op een bedje van rijst kunnen serveren. Zo groeide het idee voor een tweede zaak, zeker toen Puur Genieten er recent mee ophield en de herenwoning aan de overzijde van het ziekenhuis daardoor te huur kwam te staan. “Het pand waarin Puur al die jaren gevestigd was, stal direct ons hart”, aldus Pradip. “We aarzelden nog even om de stap te zetten, maar op een gegeven moment zei ik tot Shirley: Bam! Bel nu naar de eigenaars! En kijk: vanaf 1 mei huren we het gebouw. We zullen niets overhaasten, al hopen we, afhankelijk van de coronamaatregelen, vanaf juni met K’ro van start te kunnen gaan. Eerst willen we in elk geval onze nieuwe beloftevolle kok voor de Picasso voldoende tijd geven om zich in te werken. Al is het iemand met ervaring.”

De naam K’ro voor het nieuwe restaurant is eenvoudig, maar doordacht. Het is de samentrekking van delen uit de familienamen Kadel en Deroo. Maar er zit meer achter.

“K’ro klinkt als het Franse carreau , wat tegel betekent en, ook in het dialect, aan een ruit of een vierkant doet denken”, legt Shirley uit. “Dat opent heel wat perspectieven naar ons logo en onze huisstijl toe. Bovendien vinden we de naam goed bekken en zitten onze namen er dus in verwerkt.”

Op twee paarden wedden is verstandig nu

De stap naar een tweede restaurant is er deels gekomen door de stadskernvernieuwing die straks de Markt zal bereiken en de Picasso sowieso een tijdje minder vlot toegankelijk zal maken. “In die omstandigheden kan het geen kwaad om op twee paarden te wedden”, vinden Pradip en Shirley. “Al moet het duidelijk zijn dat we de Picasso niet laten vallen. Misschien zorgen we daar op termijn zelfs voor een make-over voor wat het interieur betreft. Maar niet alles kan ineens, we zien nog wel.”

Intussen kreunt de omzet van bistro Picasso al maanden onder de coronacrisis. “Onze takeaway kent weliswaar succes, met uitzonderlijk zelfs eens een Nepalees gerecht, maar veel meer dan bezig blijven, is dit toch niet”, zucht het koppel. “Gelukkig beleefden we in 2020 een goede zomer en hebben we een zekere financiële buffer kunnen opbouwen. Want rondkomen met de steunmaatregelen is totaal onmogelijk. Daarvoor is de steun veel te beperkt. Hopelijk is corona nu snel voorbij. En kunnen we ons toespitsen op de Picasso én… K’ro.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.