Nieuw restaurant in Werken kiest noodgedwongen voor takeaway als vuurdoop

Pieter Puype en Virginie Maertens met hun kinderen Gisèle en Pierre voor hun nieuwe zaak Barisdam Bistro: "Het doet deugd dat heel Werken met ons meeleeft en we kijken er dan ook heel hard naar uit om iedereen te verwelkomen." © Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

De inwoners van Werken keken er naar uit, maar waar dit weekend Barisdam Bistro voor het eerst de deuren zou openen, startten uitbaters Pieter Puype en Virginie Maertens noodgedwongen met takeaway. “Eenvoudige gerechten die thuis makkelijk op te warmen zijn”, legt het jonge koppel uit. “Natuurlijk zijn we wat teleurgesteld, al hadden we met dit scenario rekening gehouden.”

Werken en omgeving keek er reikhalzend naar uit: dit weekend zou voor het eerst een eigen bistro in hun kleine charmante dorp de deuren openen. Een mooie realisatie van Pieter Puype (29) en Virginie Maertens (30) die met dochtertje Gisèle (2 jaar en vier maanden) en baby Pierre (4 maanden) in de Werkenstraat 82 wonen.

Zowel Pieter als Virginie hebben al heel wat horeca-ervaring in hun rugzak. Pieter, afkomstig uit Leke, trok na de opleiding beenhouwerij naar Spermalie, gevolgd door een specialisatiejaar in Ter Duinen. Daarna deed hij drie jaar ervaring op in het Notarishuys in Diksmuide, voor hij naar De Refter in Brugge vertrok. Het voorbije jaar werkte hij in Hof Ter Molen in Leke.

Streekeigen producten

Virginie is de dochter van An Deroo en Pierre Maertens uit de Steenstraat in Werken bekend als de appelboer die vroeger op de boerenmarkt in Werken stond. Ook Virginie werkte in Hof Ter Molen en was twee jaar zaalverantwoordelijke in Père & Mère in Diksmuide.

“Het was altijd al onze ambitie om een eigen zaak te starten”, vertelt Pieter. “Toen we dit huis in de Werkenstraat kochten, zagen we meteen het potentieel ervan in. Om het huis door en door te kennen, hebben we het eerst twee jaar bewoond voor we met de verbouwingen begonnen. Aan de kant van de bistro stak geen enkel raam en kozen we voor een uitbouw met veel glas. Omdat ik zelf ook de handen uit de mouwen heb gestoken, kan ik nu de vergelijking maken en geloof me: werken in de bouw is zwaarder dan werken in de keuken (lacht).”

“Met Barisdam Bistro kiezen we voor de betere bistro- en wereldkeuken, met veel aandacht voor verse vis en vlees, en streekeigen producten”, vult Virginie aan. “In ‘normale’ tijden is er plaats voor 30, in ‘coranatijden’ voor 20 couverts. We kiezen voor een heel beperkte kaart, wat als voordeel heeft dat zoiets heel werkbaar is met ons tweeën: Pieter in de keuken, en ikzelf in de zaal. Elke werkdag serveren we ook een lunchmenu.”

IJssalon

Terwijl ze nog nadachten over de formule van het lunchmenu werd duidelijk dat restaurants en cafés opnieuw de deuren moesten sluiten. “Met dit scenario hadden we rekening gehouden en daarom hebben we meteen geschakeld naar afhaalmenu’s. Natuurlijk zijn we wat teleurgesteld, we gaan ons best doen maar beseffen dat je takeaway nooit zo mooi kan serveren als aan tafel. Wel kiezen we voor andere gerechten dan deze op de kaart: eenvoudige gerechten die gemakkelijk zelf op te warmen zijn en die we serveren in biologische en recycleerbare materialen.”

“Het doet wel deugd dat heel Werken met ons meeleeft en we kijken er dan ook heel hard naar uit om iedereen te verwelkomen”, besluiten Pieter en Virginie optimistisch.

Als de restaurants terug open mogen, kan je elke dag behalve op woensdagavond, donderdag en zondagavond terecht in Barisdam Bistro. Tijdens de zomermaanden is de bistro wel open op zondagavond, en wordt er op het ruime terras ook een ijssalon voorzien.

Bestellingen voor afhaling kan je doen via 051 43 37 71. er info op www.barisdam.be of via Facebook Barisdam Bistro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.