Nieuw reglement reduceert aantal ‘verwaarloosde’ woningen in Kuurne van 79 naar 31

Gebouwen en woningen die gerenoveerd worden, maar nog niet af zijn, zullen dankzij het nieuwe puntensysteem niet langer in de lijst van verwaarloosde panden opduiken. © Getty Images/EyeEm
Olaf Verhaeghe

De gemeenteraad van Kuurne heeft donderdagavond een nieuwe manier van inventariseren van verwaarloosde woningen en gebouwen goedgekeurd. Door deze nieuwe criteria verdwijnen onafgewerkte woningen in renovatie uit de lijst.

Sinds 2016 mogen gemeenten zelf beslissen welke instrumenten ze inzetten om de verwaarlozing van woningen en gebouwen aan te pakken. Zo kan een gemeente ervoor kiezen om een eigen belasting te heffen op verwaarloosde panden. Ook in Kuurne is zo’n inventarisatie- en heffingsreglement van toepassing. De belasting is er vooral om gevaarlijke situaties of het langdurig ontsieren van het straatbeeld te vermijden.

Renovatie

Op basis van een puntensysteem in dat reglement maakten technische adviseurs een lijst op met daarop 79 woningen en gebouwen die als verwaarloosd beschouwd werden. “Maar bij evaluatie van die lijst stelden we vast dat er heel wat van die panden in verbouwing waren“, duidt schepen van Wonen Francis Watteeuw (SP.A). “Die woningen moesten eerder als ‘onafgewerkt’ dan als ‘verwaarloosd’ worden beschouwd.”

Nieuw puntensysteem

In het oude systeem werden woningen aangeduid met één algemeen of twee beperkte gebreken, in het nieuwe puntensysteem moet er sprake zijn van twee algemene of vier beperkte gebreken. “Bij het herbekijken zagen we dat de oorspronkelijke lijst van 79 panden gereduceerd werd tot een lijst van slechts 31 woningen en gebouwen“, gaat de schepen verder. “We passen het reglement dus bewust aan omdat het inventariseren van onafgewerkte woningen tijdens de renovatie druk zet om de voorgevel aan te pakken, terwijl interne verbouwingen dan moeten worden uitgesteld. Vanuit het Woonloket wordt echter geadviseerd om mensen te stimuleren prioriteit te maken van isolatiewerken en duurzame technieken.”

Begeleiding

Gemeenteraadslid voor Open VLD, Rik Bouckaert, vraagt zich af of er een zekere begeleiding voorzien is voor mensen die eigenaar zijn van een ‘verwaarloosd’ pand. “Nu is enkel een brief voorzien, terwijl dat toch een beetje als een schok kan aankomen”, stelt hij. Schepen Francis Watteeuw: “In die brief word je meteen uitgenodigd om contact op te nemen met het Woonloket. De mensen worden dus zeker ingelicht en indien nodig of gewenst krijgen ze de nodige begeleiding.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier