Nieuw reddingsvaartuig ‘De Orka’ officieel voorgesteld

Paralympisch kampioene en meter van het nieuwe vaartuig Marieke ‘Wielemie’ Vervoort en Vlaams minister Ben Weyts namen vanmorgen de nieuwe reddingsboot Orka in gebruik.

Met het nagelnieuwe vaartuig wordt de vernieuwing en reorganisatie van de reddingsdienst voltooid.

“Dankzij deze investering verhogen we de veiligheid op zee”, zegt minister Weyts. De Belgische SAR-zone (Search And Rescue) in de Noordzee is geografisch relatief beperkt, maar behoort wel tot het drukst bevaren gebied ter wereld. Alle schepen die de grootste Europese havens aanlopen, varen langs onze kust.

De Orka is een bijna 20 meter lange schip is van Franse makelij. Overdag is het vaartuig continu bemand en ‘s nachts kan het uitrukken binnen de 8 minuten na de noodoproep. De Orka is 19,5 m lang, 6,1 m breed, 2,3 m diep en loopt 28 knopen of, zo’n kleine 50 km per uur. Omwille van haar speciaal ontwerp met ‘beak nose’ kan het ook bij erg slechte weersomstandigheden ingezet worden en blijvend een hoge snelheid aanhouden. Het vaartuig is uitgerust met een vochtregulerende ruimte die het welbehagen en het comfort van de slachtoffers bevordert. Het vaartuig kan 28 passagiers transporteren of 4 brancards en 20 passagiers, maar kan zo nodig in totaal 60 personen opvangen die dankzij een lage vrijboord vlot en veilig aan boord kunnen genomen worden.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.