Op vrijdag 6 oktober werd in de vroegere loods Lacour de stand van de werken in de IJzerboomgaard, het nieuwe recreatief domein aan de kruising van de IJzer en de Frontzate, voorgesteld. Het domein met hoeve werd in 2008 door de provincie aangekocht voor de totaalprijs van 820.000 euro. Het nieuwe domein heeft een oppervlakte van 22,7 hectare. Volgend jaar zou het nieuwste provinciaal recreatiedomein volledig klaar moeten zijn. Tijdens de werken werd heel wat munitie teruggevonden uit de Eerste Wereldoorlog. Dat heeft fors gewogen op de kosten.

De IJzerboomgaard is een belangrijke realisatie voor de provincie waar recreanten die vertoeven in de IJzervallei een goed uitgebouwd rustpunt vinden. Het project had een investeringsbudget van ruim 1,25 miljoen euro voor de aanleg van het domein en 1,8 miljoen euro voor de aankoop en renovatie van een hoevegebouw. Daar wordt nu werk gemaakt van een fietscafé, een polyvalente ruimte en een sanitair blok.

N-VA heeft bedenkingen

Toch heeft het project heel wat voeten in de aarde gehad, want bij de aanleg werd munitie gevonden uit de Eerste Wereldoorlog. Het meeste werd gesaneerd, maar projectielen kleiner dan 8 centimeter werden in de grond gelaten. Volgens het bestuur vormen ze absoluut geen gevaar. De provincie trok nog bijna een bijkomend half miljoen euro uit voor de sanering.

De N-VA heeft er bedenkingen bij. "Het is onverantwoord om op een toekomstig kampeerterrein voor jeugdbewegingen honderden tot duizenden stuks munitie te laten zitten tot net onder het maaiveld. We zullen nog alle werfverslagen opvragen om dit tot op het bot uit te spitten", zeggen de N-VA-provincieraadsleden Wim Aernoudt en Luc Coupillie.

(Belga/ACK)