Nieuw raadslid Gaëtan Billiau wil Nieuwpoortse cijfers in de gaten houden

© IV
Redactie KW

De gemeenteraad moet het voortaan zonder Matthias Priem (N-VA) stellen. Hij nam afscheid van de Nieuwpoortse gemeenteraad, omdat hij verhuist naar een andere gemeente. In zijn plaats komt Gaëtan Billiau.

Gaëtan Billiau (43) werd geboren in Oostende, is getrouwd en heeft een dochter van 24 jaar die in Gent woont en er werkt. Hij is leraar economie in het TSO in Oostende en geeft er les aan het vijfde en zesde middelbaar.

Gaëtan Billiau is al van jongs af aan gefascineerd door de politiek. Dit resulteerde midden 2000 in een lidmaatschap bij de N-VA en later bij zijn verhuizing in 2009 vanuit Oostende trad hij ook toe tot het lokale bestuur van deze partij in Nieuwpoort. Dankzij deze ervaringen kon hij heel wat mensen ontmoeten én leerde hij ondertussen de Nieuwpoortse politiek kennen. Sinds een tweetal jaar is hij niet meer verbonden met de N-VA. In de gemeenteraadszitting van 25 augustus 2022 werd hij officieel ingehuldigd als nieuw gemeenteraadslid. Hij zetelt als onafhankelijk gemeenteraadslid.

Onafhankelijk

Gaëtan Billiau: “Twee jaar geleden kon ik me niet meer vinden bij de N-VA. Er was een aantal breekpunten die voor mij erover waren en ik besliste mijn lidmaatschap op te zeggen. Zonder partijlidkaart kon ik dus ook niet langer actief blijven binnen het N-VA-bestuur. Vandaar dat ik nu ook als onafhankelijke in de gemeenteraad zal zetelen. De breekpunten waren het verzet van de N-VA tegen het Marrakechmigratiepact en daarna het hele gedoe over het al of niet uit de regering stappen. Dat was voor mij een politieke show en dat is iets wat ik altijd proberen te vermijden heb in de politiek. We kunnen praten, we kunnen meningsverschillen hebben maar wat het ook is we proberen correct te blijven.”

Als oppositielid wil hij zijn steentje bijdragen aan het beleid door nauwlettend de cijfers in te gaten te houden. “Ik zal blijven samenwerken met de mensen, zowel in meerderheid als in de minderheid. Ook met Sabine Slembrouck van de N-VA heb in nog altijd een goed contact. Het is niet omdat ik eruit gestapt ben dat ik daar met slaande deuren vertrokken ben. Zeker niet. Ik probeer op een opbouwende manier aan oppositie te doen en als ik met iets niet akkoord ben zal ik dit duidelijk zeggen. Als het wel goed is dan krijgt de meerderheid ook mijn stem. Ik zal eerder vanuit een opbouwende kritiek aan politiek doen. Als economist zijn de cijfers voor mij heel belangrijk: dat de stadskas klopt en gezond blijft, dat de subsidies op een correcte en evenwichtige manier verdeeld worden onder de verenigingen, die zaken”.

Middenbouw

Hij kan ook met heel veel beslissingen van het bestuur akkoord gaan. Soms moet er wat bijgeschaafd worden. Een voorbeeld is de beslissing dat de eengezinswoningen in het historisch centrum van Nieuwpoort moeten blijven. “Ik sta nog steeds achter de mening van N-VA. Hoogbouw moet in de stadskern zeker vermeden worden maar misschien is er mogelijkheid van een middenbouw. Geen hoogbouw maar een tweede of een derde bouwlaag. Dat zijn nog kleine appartementsgebouwen en ik vind dat dit wel mogelijk kan zijn. Ik hoop van waardevolle oppositie-ervaring op te doen. Dat is immers de beste leerschool om later eventueel mee te besturen. Ik zal wel proberen mijn eigen accenten te leggen”, besluit het nieuwe gemeenteraadslid. (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier