Nieuw op onze website: Mezinke, een eerbetoon aan ons dialect

Redactie KW

Onze werklust, onze polders, onze kust, zelfs onze judoka’s en zwemmers: wij West-Vlamingen hebben al altijd aardig wat gehad om trots op te mogen zijn. Maar geen betere manier om onze afkomst nog eens dik in de verf te zetten dan met ons dialect. Een rubriek daaromtrent mocht dan ook niet ontbreken op KW.be.

Met ‘Mezinke’ willen we het warm water niet gaan uitvinden. Ja hoor, we wéten dat je al menig boekenkast kunt vullen met de uitgaves over ons West-Vlaamse dialect, en dat je een volledige legplank integraal kunt volstouwen met boekjes over stadsdialecten.

Maar wat gezongen als de actualiteit plotseling zo’n dialectwoord naar voor duwt en je het in Keulen hoort donderen? Wat als je als expat uit het binnenland in onze kustprovincie aan de slag bent en in een geanimeerd gesprek over het nieuws van de dag plotseling moet afhaken na het gebruik van wel erg lokaal ‘city slang’? Het zou zonde zijn, dus probeert KW.be minstens één keer per week te anticiperen.

Gaandeweg lopen we zo het alfabet af, tot aan het gaatje. De gedoodverfde moeilijke letters – je weet wel, die die in Scrabble de meeste punten opleveren – zullen misschien met wat ellebogenwerk onder handen genomen worden, maar dat merkt u dan wel weer…

Voor een goed begrip: wij verkondigen in deze rubriek geen grote waarheden. Wat in de ene streek zus klinkt, wordt in een naburige regio zo uitgesproken. Een kruiwagen en een schommel kennen wel drie, vier dialectwoorden in onze provincie alleen, bijvoorbeeld. Daarvan zijn we ons bewust. Bekijk ‘Mezinke’ dan ook niet als een stijf leerboek, maar als een knipoog vanwege trotse West-Vlamingen!

(FJA)