"1923 is een datum om te onthouden. Bijna 100 jaar terug werd het gebouw Ridder de Stuers in de Wervikstraat in gebruik genomen als school met drie klassen", blikt schepen Ives Goudeseune, bevoegd voor Openbaar Domein en Gebouwen, en zelf Zillebekenaar terug. "In al die jaren heeft het vroegere gebouw, de Stuers, zoals de Zillebekenaars het noemen, zeker een zinvolle invulling gekregen. De laatste decennia was cultuur er de hoofdzaak. Zangkoor, heemkundige kring Selebeke of het spijtig genoeg ter ziele gegane muziek hadden er hun vaste stek. Het was de startplaats voor het 11-Novembercomité in de vroege ochtend of een familiefeestje tot in de late avond. Kortom, een polyvalente zaal en een voor en door iedereen bruik...

"1923 is een datum om te onthouden. Bijna 100 jaar terug werd het gebouw Ridder de Stuers in de Wervikstraat in gebruik genomen als school met drie klassen", blikt schepen Ives Goudeseune, bevoegd voor Openbaar Domein en Gebouwen, en zelf Zillebekenaar terug. "In al die jaren heeft het vroegere gebouw, de Stuers, zoals de Zillebekenaars het noemen, zeker een zinvolle invulling gekregen. De laatste decennia was cultuur er de hoofdzaak. Zangkoor, heemkundige kring Selebeke of het spijtig genoeg ter ziele gegane muziek hadden er hun vaste stek. Het was de startplaats voor het 11-Novembercomité in de vroege ochtend of een familiefeestje tot in de late avond. Kortom, een polyvalente zaal en een voor en door iedereen bruikbare zaal.""Niettemin kwam er sleet op de constructie. Of moeten we eerder zeggen dat de zaal tot op de draad versleten was. In elk geval, toen we met het Cultuurcentrum onze ronde van de deelgemeenten deden, om na te zien waar verbeteringswerken konden uitgevoerd worden, zijn we ook in Zillebeke langsgeweest. De opsomming van alle gebreken en tekorten voor Ridder de Stuers bleken nogal uitgebreid. Van vochtigheidsproblemen tot het vervangen van de elektriciteit en aftandse toiletten. Daarom werd het idee gelanceerd binnen het Cultuurcentrum om uit te zien of er een plaats kon gevonden worden naast het OC In 't Riet in de Maaldestedestraat. Samen met de toenmalige schepen van Cultuur Katrien Desomer, de cultuurfunctionarissen en ikzelf als voorzitter van het CCI (Cultuurcentrum Ieper, nvdr.) werd aan de kar getrokken en geduwd om met een voorstel naar de gemeenteraad te kunnen gaan. We hadden 100 vierkante meter beschikbaar, aanpalend aan het gebouw OC In 't Riet. Met enige creativiteit konden we wel wat meer ruimte inpalmen. ""De balkonproblematiek in OC In 't Riet sleepte al een hele tijd aan", vervolgt schepen Ives Goudeseune. "Dit deel van het gebouw mocht niet gebruikt worden uit veiligheidsoverwegingen maar leek wel een zinvolle invulling te kunnen krijgen. Uiteraard moest gedacht worden aan vluchtwegen en waren vertegenwoordigers van sommige verenigingen aan onze mouw aan het trekken om voldoende opslagruimte te voorzien. De boodschap was vooral 'wat nu in de Stuers kon doorgaan moest ook mogelijk zijn in de nieuwe Stuers'. Ik denk dat we daarin voor 99 procent geslaagd zijn. Het balkon is een mooie bruikbare ruimte geworden. De noodzaak aan een vluchtweg gaf ons de mogelijkheid om een opslagruimte te voorzien. Gezien er al toiletten aanwezig waren, was enkel nog een toilet voor mensen met een beperking te voorzien. En terwijl we bezig waren, werd het volledige dak van OC In 't Riet voldoende geïsoleerd wat de stookkosten zeker ten goede zal komen.""Ik zou in mijn opdracht als schepen tekortschieten moest ik niet iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan deze realisatie. De negen aannemers die hier met de nodige deskundigheid aan hebben gewerkt en dit in nauw overleg met Jasper Boutte, onze medewerker van de technische dienst die het project heeft opgevolgd, samen met het personeel van het cultuurcentrum die de vinger aan de pols hielden zowel wat timing als budget betreft. Ik dank zeker ook Damienne Coudron die jarenlang de gebruikers van de oude de Stuers heeft bijgestaan en opnieuw bereid is gevonden om voor deze nieuwe zaal Ridder de Stuers, wat betreft boekingen en ophalen sleutels, de gebruikers weer streng maar rechtvaardig te dienen. Ik hoop dat men zorg draagt voor de nieuwe zaal Ridder de Stuers zodat dit mooie gebouw in de prachtige omgeving van de Seelbachdreef opnieuw goed is voor de volgende 100 jaar", besluit Ives Goudeseune. (EG)