Nieuw ontmoetingscentrum krijgt vorm en zoekt nog een naam

Na tien lange jaren lijkt het einde in zicht: Lauwe krijgt vanaf 2021 een nieuw ontmoetingscentrum. “Een architecturale parel op maat van de talrijke verenigingen en initiatieven die onze stad rijk is”, glundert burgemeester Eddy Lust.

Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke, centrumleider Jan Verbrugge, burgemeester Eddy Lust en schepen van Cultuur Griet Vanryckegem in het nieuwe OC van Lauwe. © WO

Volledig open zal het nieuwe complex, gelegen tussen de Koningin Astridlaan en de Leie, begin 2021 nog niet zijn. “Alles zal gefaseerd verlopen. We willen eerst de bibliotheek en de gemeentelijke diensten hier herhuisvesten”, horen we bij het stadsbestuur.

“Op de grote zaal en de invulling van de cafetaria zal het nog even wachten zijn, temeer omdat we nog een probleem van waterinsijpeling moeten wegwerken.”

Zelfuitleendienst

Dat het nieuwe OC de pijlen richt op de toekomst, verduidelijkt ook schepen van Cultuur Griet Vanryckeghem. “We namen een voorbeeld aan de Scandinavische landen waar de bibliotheken almaar vaker werken met een digitale zelfuitleendienst”, klinkt het.

“Elke inwoner van de gemeente zal, door middel van zijn of haar identiteitskaart, de bibliotheek kunnen betreden van zodra het gebouw open is. Boeken uitlenen of terugbrengen kan dan ook zonder tussenkomst van mensen.”

Lees verder onder het filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=UWds9VnDwmM

Van het gebouw, opgetrokken met alle moderne snufjes, ontbreekt nog één iets en daarvoor wordt in de richting van de inwoners gekeken. “In 2017 lanceerden we een oproep naar het publiek waarbij dat voorstellen voor een naam mocht indienen”, sluit het stadsbestuur af. “Uit die voorstellen werden vier namen geselecteerd (Het Ponton, De Kade, Het Applauws en ’t O See, red.). Vanaf vandaag kunnen mensen, tot en met 10 november, stemmen op de naam die ze zelf graag zouden hebben. Dat kan op www.oclauwe.be.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.