Nieuw online buddyproject Kompagnons moet mensen verbinden in geïsoleerde tijden

Xavier Holvoet bedacht een nieuw online buddyproject. (foto TV)
Redactie KW

Omdat iedereen door de coronacrisis nu geïsoleerd leeft, besloot Xavier Holvoet, educatief medewerker bij FMDO vzw, een vrijwillig engagement op te nemen voor het opstarten van een online buddyproject. “Het project wil niet alleen staan, maar een aanvulling zijn op de vele mooi burgerinitiatieven die er al bestaan in Kortrijk”, verduidelijkt Xavier Holvoet.

Het idee werd vorig weekend gelanceerd en bevindt zich momenteel nog in zijn kinderschoenen. Het hele concept draait om de virtuele ontmoeting met een volledig onbekend persoon. “Het project heeft uiteraard tijd nodig om te groeien en bekend te geraken bij vrijwilligers, ook wel de buddy genoemd, en nieuwkomers. Wanneer iemand zich aanmeldt, volgt er een kort online videogesprek om een beter beeld te krijgen van de persoon. Daarna proberen we te matchen op basis van interesses, hobby’s en voorkeuren”, vertelt Xavier Holvoet.

Nieuwe situaties

Door de diversiteit in het straatbeeld volgt het online buddyproject een uitdagende weg. “In Kortrijk hebben we een superdiverse bevolking waaronder veel gevluchte nieuwkomers en ook veel anderstaligen die door verschillende redenen in Kortrijk zijn beland. Allemaal willen ze nieuwe mensen leren kennen, hun Nederlands verbeteren en zich gewoon Kortrijkzaan voelen”, aldus nog Xavier, die met het buddyproject een basis hoopt te kunnen bieden aan die mensen.

Het project zal in eerste instantie gerund worden tijdens de vrije uren van de initiatiefnemer. Xavier kan hiervoor putten uit zijn ervaring met het buddyproject Compagnons in Oostende waar hij medecoördinator van is. Daarnaast is Xavier ervan overtuigd dat hij te maken zal krijgen met bijzondere nieuwe situaties omdat alles nu op een ander niveau gebeurt. “Het is ook een nieuwe aanpak voor mezelf, dus er zullen hier en daar wel nog situaties naar boven komen waar er nog beter kan op ingespeeld worden. Ik hoop op termijn ook het overzicht te kunnen bewaren, omdat het buiten de werkuren niet altijd evident is om tijd vrij te maken. Maar ik ben dit engagement aangegaan en wil me dan ook wel inzetten om er een mooi initiatief van te maken.”

De reacties op het initiatief zijn alvast veelbelovend. De vele gedeelde Facebookposts tonen aan dat er zeker nood is aan een dergelijk platform. Ook na het coronatijdperk is hij ervan overtuigd dat het online buddyproject een zinvolle betekenis kan hebben bij de mensen “De zomer blijft ook een kwetsbare periode voor veel nieuwkomers en anderstaligen, omdat het dan normaal schoolvakantie is.”

Matchen gezocht

De eerste match werd afgelopen maandag gemaakt, daags na de opstart van het project. Ook nieuwe matchen werden al ingepland de voorbije week. Xavier is echter zeer voorzichtig naar de toekomst. “Ik zie nu wel al een onevenwicht in het aantal anderstaligen en het aantal vrijwilligers. Uit ervaring weet ik dat het altijd lastiger is om voldoende buddy’s te vinden in vergelijking met anderstaligen en nieuwkomers, waardoor er een continu structureel onevenwicht bestaat. Het is dan ook belangrijk voldoende vrijwilligers te vinden die zich willen engageren voor het project. Dit is een project dat weinig engagement verwacht van buddy’s. Het is niet de bedoeling om dagelijks achter je scherm te zitten videochatten. Samen bekijken we hoeveel tijd je hier aan wil besteden en wanneer het voor beide partijen best past om online eens af te spreken”, besluit Xavier Holvoet.

Wens je ook buddy te worden? Stuur dan een mailtje naar kompagnonskortrijk@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier