Nieuw maritiem onderzoekscentrum ingehuldigd in Oostende

V.l.n.r. afdelingshoofd Maritieme Toegang Freddy Aerts, burgemeester Bart Tommelein, Vlaams minister Ben Weyts, secretaris-generaal Ministerie Openbare Werken Filip Boelaert en afdelingshoofd Waterbouwkundig Laboratorium Frank Mostaert. © ML
Redactie KW

Woensdag is het nieuwe maritiem onderzoekscentrum plechtig ingehuldigd door Vlaams minister Ben Weyts die twee jaar geleden ook de eerste spadesteek voor de bouwwerken gaf.

Het imposante complex met een lengte van 200 meter bevat een sleeptank van 174 meter lang en 20 meter breed die maximaal kan gevuld worden met 1 meter water. Daarin worden scheepsmodellen getest tot 8 meter lengte. Het is meteen de enige tank ter wereld die volautomatisch manoeuvreerproeven kan uitvoeren op dergelijke scheepsmodellen in ondiep water.

Daarnaast is er een golfbassin, een betonnen bak van 30 op 30 meter en 1,5 meter diep, waarin onderzoek verricht wordt naar de invloed van golven , getijden, wind en stromingen op schepen en constructies in zee zoals windmolenparken en kustbeveiligingsinstallaties.

Er is er ook nog ruimte voorzien voor een scheepssimulator die er in een latere fase komt. Het MOC is een initiatief van de Vlaamse overheid, KuLeuven en UGent. De hoogtechnologische infrastructuur wordt in het komende anderhalf jaar geïnstalleerd, zodat tegen 2021 het MOC operationeel zal zijn.

In het strakke abstracte gebouw zijn de drie functies van het MOC duidelijk te onderscheiden. Het ontwerp is van Signum +Architects uit Gent . De bouw is gerealiseerd door Artes Depret uit Zeebrugge. Kostrijs van het complex 28 miljoen euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier