Nieuw Kruimelcafé in Jonkhove: “Met voedselresten bereiden we een volledig menu”

Katrien Van Steenkiste en Patriek Vanbelle engageren zich ook al twee jaar voor het Kruimelcafé in Oostkamp. © gf

In dienstencentrum Jonkhove in Aartrijke openen Katrien Van Steenkiste en Patriek Vanbelle in januari een Kruimelcafé. Het koppel uit Veldegem is daarmee niet aan het proefstuk toe, want samen met enkele vrijwilligers runnen ze ook een Kruimelcafé in Oostkamp. “Op woensdagavond is iedereen welkom in ons Kruimelcafé waar we met restjes voedsel een heel buffet samenstellen.”

Katrien Van Steenkiste en Patriek Vanbelle wonen al drie jaar in de Koningin Astridstraat in Veldegem, maar woonden daarvoor meer dan 20 jaar in Oostkamp. In die gemeente werd in oktober 2017 door enkele vrijwilligers een Kruimelcafé opgericht en ook Katrien en Patriek sloten zich daarbij aan. Een echt succes en daarom dacht het koppel: “Waarom niet een Kruimelcafé in onze eigen gemeente Veldegem opstarten?”En zo dachten burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Sociale Zaken Ellen Goes er ook over toen Katrien en Patriek het concept uit de doeken deden. “De samenwerking met hen en Anja Bardyn, directeur sociale zaken, liep meteen goed. We stelden voor om ons Kruimelcafé op te richten in Veldegem, maar omdat hier nog geen dienstencentrum is, starten we in dienstencentrum Jonkhove in Aartrijke.”

Concept uit Hongarije

Het Kruimelcafé zal elke woensdagavond vanaf 15 januari open zijn om 17 uur. Maar wat is het Kruimelcafé nu precies? “In Hongarije is het gebruikelijk om de dag na een trouwfeest een ‘morzsa parti’ te organiseren. Letterlijk vertaald betekent dat ‘kruimelfeest’. Je nodigt vrienden, familie en buren uit om samen te genieten van de restjes, waardoor niets moet worden weggegooid”, legt Katrien uit.

En dat is ook het idee achter het Kruimelcafé: met restjes en overschotten van lokale handelaars iets lekkers maken om dan gezellig samen de voeten onder de tafel te steken. “Op die manier bieden we ook een positief alternatief voor het systematisch weggooien van voedsel”, vervolgt Patriek.

Het Kruimelcafé staat open voor iedereen. “Onze bedoeling is om mensen samen te brengen en daarom willen we een gemengd publiek aantrekken: alleenstaanden, ouderen, mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, maar ook (jonge) gezinnen met kinderen. In Oostkamp mogen we wekelijks gemiddeld 45 personen verwelkomen, we hopen dat het Kruimelcafé in Aartrijke ook zo’n succes mag worden!”

Aanschuiven aan het diner in het Kruimelcafé kan voor de democratische prijs van 2,50 euro. Er staat telkens zowel soep, een hoofdgerecht als een dessert op het menu. “Personen met een maaltijdpas van de gemeente betalen slechts 1 euro. Het buffet bestaat hoofdzakelijk uit vegetarische schotels. Enerzijds omdat we met zijn allen minder vlees gaan eten en anderzijds omdat we enkel met vers vlees en verse vis zeker kunnen zijn van de kwaliteit. Er is telkens een heel gamma waaruit de mensen kunnen kiezen. We zijn van plan om ook een Facebookpagina op te starten waarop we telkens het buffet van de voorbije woensdag zullen tonen.”

Vrijwilligers gezocht

Katrien en Patriek zoeken nog vrijwilligers die zich willen engageren om voedsel/restjes op te halen bij lokale handelaars, maar ook om op woensdagnamiddag creatieve recepten te bedenken om het voedsel te verwerken, de maaltijden te bereiden en op te scheppen en daarna de afwas te doen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Katrien op 0497 39 91 68 of via kruimelcafé@zedelgem.be.

www.kruimelcafe.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier