Nieuw Kortrijk ondergaat komende jaren gedaanteverwisseling: 311 nieuwe woningen

Tijdens fase 1 worden bijna 80 meergezinswoningen gebouwd. (Foto Abscis Architecten)
Axel Vandenheede

Begin 2018 gaan in de woonwijk Nieuw Kortrijk een aantal woonblokken tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouwwoningen. “In de eerste fase pakken we in totaal 111 woningen aan”, stellen Maxim Veys en Ilse Piers, respectievelijk voorzitter en directeur van Wonen Regio Kortrijk. Het gaat om een investering van 20 miljoen euro.

De wijk Nieuw Kortrijk is dringend aan renovatie toe: de woongelegenheden voldoen al een tijd niet meer aan de hedendaagse normen qua isolatie en comfort. Sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk – een fusie tussen Goedkope Woning, Eigen Haard is Goud Waard en de Zuid-West-Vlaamse – wil dit nu verhelpen. Intussen is de bouwvergunning voor de eerste fase binnen.

“In fase 1 pakken we de buurt van de Dennenlaan, Acacialaan, Berkenlaan, Beukenlaan en Olmenlaan aan”, stelt Maxim Veys, voorzitter van Wonen Regio Kortrijk. “Daarbij worden 22 woningen gerenoveerd, tientallen andere worden gesloopt. In de plaats komen 77 meergezinswoningen en zes grondgebonden woningen.”

De bewoners van de huizen die aangepakt worden zijn intussen verhuisd“, pikt directeur Ilse Piers in. “Zij zullen na het afsluiten van die eerste fase kunnen kiezen of ze terugkeren dan wel blijven waar ze nu wonen. Die mensen wonen zo’n beetje overal, bijvoorbeeld in de gerenoveerde woongelegenheden in de woontorens op 3Hofsteden.”

Eigenaars

De directeur en voorzitter benadrukken dat er goed werd nagedacht over het soort woningen dat gebouwd zal worden. “Vroeger woonden in drie op vier woningen gezinnen van minstens vijf personen. De huidige woongelegenheden op Nieuw Kortrijk zijn dus grotendeels groot. Maar vandaag is de helft van de bewoners alleenstaand, terwijl het bij 20 procent om een tweepersoonsgezin gaat. Verder voorzien we ook altijd dat 10 procent van de woningen geschikt is voor mensen met een beperking. Dat wil dus zeggen dat we de typologie op Nieuw Kortrijk fors aanpassen.”

“De renovatie is opgedeeld in drie fases, in totaal gaat het om 178 woningen. Eens de fases doorlopen zullen zijn, zal Wonen Regio Kortrijk over 311 woongelegenheden beschikken die aan de strengste normen voldoen. We creëren met andere woorden meer woningen en bovendien voorzien we ook extra groene ruimte.”

Maxim Veys. (Foto JVGK)
Maxim Veys. (Foto JVGK)

In de wijk wonen ook mensen die hun sociale woning kochten. Zij komen niet in de renovatieplannen voor. “Een tijd geleden zijn er daar misverstanden over geweest“, stelt Maxim Veys. “In fase 1, die begin volgend jaar al opstart met de sloop van een aantal woningen, blijven die mensen gewoon eigenaar van hun huis. Voor de daaropvolgende fases zijn we in gesprek met een 20-tal eigenaars. Met negen van hen kwamen we al tot een akkoord om hun woning te kopen.”

“Bij fase 1 is het echter niet uitgesloten dat eigenaars met ons samenwerken”, aldus nog Ilse Piers. “Specifiek dan wat de buitenschil van de woning betreft. Als we van een rij woningen bijvoorbeeld de daken moeten vernieuwen, dan kunnen we een overeenkomst maken met iemand die in die rij woont en eigenaar is om ook dat dak te vernieuwen. We hebben in die zin trouwens al vragen gekregen.”

60 miljoen euro

Fase 1 wordt begin 2018 opgestart: dan worden de nodige woningen gesloopt. Daarna kan de renovatie en bouw van nieuwe woongelegenheden starten. In 2020 moet fase 1 afgerond zijn. “Het gaat om een investering van 20 miljoen euro”, aldus nog de voorzitter. “Fases 2 en 3 zullen ook telkens 20 miljoen euro kosten. Dat maakt voor Nieuw Kortrijk dus een investering van 60 miljoen euro.”

“Goedkope Woning investeerde sinds 2010 jaarlijks 10 miljoen euro”, aldus Ilse Piers. “De Venning kostte 35 miljoen euro, aan de renovatie van de woontorens van 3 Hofsteden plus de bouw van een derde toren hangt een prijskaartje van 40 miljoen euro.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier