Nieuw kantoorgebouw Accent Business Park heeft goedkeuring binnen

Zo moet de nieuwe toren op het Accent Business Park er straks uitzien. © Architectenbureau B2AI
Philippe Verhaest

De bouw van de nieuwe kantoortoren en het aanpalend parkeergebouw op het Accent Business Park in Roeselare is goedgekeurd. Het complex zal dertien verdiepingen tellen en wordt het sluitstuk van het bedrijvenpark aan het nieuwe A3-knooppunt.

Het college van burgemeester en schepenen keurde de omgevingsaanvraag goed. De uitvoering van de ambitieuze plannen kunnen dus van start gaan.

Het nieuwe kantoorgebouw met dertien verdiepingen wordt dé toegangspoort van het Accent Business Park en zal tegelijk een oriëntatiepunt vormen voor de ruime omgeving. “Deze aanvraag vormt het sluitstuk voor de ontwikkeling van Accent Business Park”, verduidelijk bevoegd schepen Tom Vandenkendelaere (CD&V). “Na de oprichting van beide gebouwen zal het park, wat de oppervlakte betreft, zijn finale staat bereikt hebben. Er komen geen gebouwen meer bij in andere zones.”

Het nieuwe gebouw zal ongeveer 57 meter hoog zijn. “Je kan dit complex beschouwen als de Roeselaarse broer van de Skyline-toren in Izegem en zal in totaal 14.500 vierkante meter kantoorruimte beslaan. Daarnaast bevat het zowel een ondergrondse parking als een aanpalend parkeergebouw van drie verdiepingen, met in totaal ruimte voor 461 wagens. Zo wordt volledig voldaan aan de parkeerbehoefte van het park.”

De ondergrondse parking en het aanpalend parkeergebouw zijn goed voor een capaciteit van 461 wagens

Het ontwerp komt tegemoet aan de nood aan extra kantooroppervlakte, valt te horen. “Maar het verhoogt ook de algemene kwaliteit van het park. De inplanting is daarvoor cruciaal: met een echte toegang tot het park én de afbakening van een aangenaam centraal plein. Het groene binnenplein moet een levendige en open ontmoetingsplaats worden met verschillende zitgelegenheden. Ook het parkeergebouw krijgt een duidelijke groene toets.”

Duurzaamheid belangrijk

De toren wordt opgebouwd rond verschillende gestapelde volumes waartussen zich niveaus met terrassen bevinden. “De volumes zullen variëren in hoogte, maar ook in breedte en diepte zal een verschil zijn. Ieder bovenliggend volume is iets groter dan het onderliggende, wat samen met de huid met diagonalen zorgt voor een zeer opmerkelijke uitstraling.”

Ook duurzaamheid speelt een cruciale rol. “Dit wordt het allereerste kantoorgebouw in West-Vlaanderen met een BREEAM Excellent-certificaat”, stelt Tom Vandenkendelaere nog. “BREEAM is een wereldwijd certificatiesysteem dat de duurzaamheid en minimale milieu-impact van gebouwen beoordeelt.”

“Daarnaast maken we van de gelegenheid gebruik om de mobiliteit op het park zelf te optimaliseren. Nu wordt nog alle verkeer in een grote lus rond de gebouwen geleid. Bedoeling is om straks de bezoekers rechtstreeks naar het parkeergebouw te leiden en de werknemers naar de ondergrondse parking. Centraal op het binnenplein wordt ook een nieuwe bushalte voorzien.”

Indien er geen bezwaren meer volgen, kan het project in het voorjaar van 2020 van start gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier