Nieuw Huyze Kenhoft in Tielt verwelkomt over anderhalf jaar eerste gebruikers

Schepen Pascale Baert metselde symbolisch de eerste steen.©WMe by Wouter Meeus foto WME
Schepen Pascale Baert metselde symbolisch de eerste steen.©WMe by Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Vrijdagmorgen 23 april werd de symbolische eerste steen gelegd van het nieuwe dagverzoringscentrum op de zorgcampus in de Deken Darraslaan. Huyze Kenhoft 2.0 zal 40 gebruikers aankunnen. Op de verdiepingen is plaats voor 16 assistentiewoningen.

Met een maximale opvangcapaciteit van 25 mensen staat de werking van het huidige dagverzorgingscentrum in het administratief centrum van het OCMW stevig onder druk. “Door corona zijn we zelfs teruggevallen op een bubbel van tien. Het heeft dan ook geen zin om bij mantelzorgers Huyze Kenhoft te promoten en een lange wachtlijst op te bouwen”, zegt bevoegd schepen Pascale Baert (Iedereen Tielt).

Opsplitsbare centrale ruimte

Sowieso werd de huidige situatie maar als tijdelijk beschouwd, in afwachting van de nieuwbouw. “Daar zal de grote centrale ruimte dankzij mobiele wanden in drie delen kunnen worden opgesplitst. Dat maakt het mogelijk om gebruikers met een probleem van eenzaamheid en zij die een specifieke zorgnood hebben met een apart aanbod te benaderen.”

Op de bovenverdiepingen komen 16 assistentiewoningen. “Geen overbodige luxe, gezien de lange wachtperiode, de bestaande wachtlijst en de toenemende vergrijzing. De vraag is momenteel al heel groot”, aldus nog schepen Baert. Ze verwijst daarbij ook naar de schappelijke prijs van 620 euro per maand, terwijl maaltijden tegen een voordelige prijs vanuit de grootkeuken kunnen worden geleverd.

Parkzone

In een volgende fase van de werken is de heraanleg van de parkzone aan de beurt. “Het parkeren brengen we zo veel mogelijk naar de buitenrand van de site, zodat we op het binnenplein meer groene ruimte kunnen creëren voor bewoners, bezoekers en omwonenden.” Het gedenkteken van deken Darras en de openluchtkapel, beiden als erfgoed gecatalogeerd, worden in ere hersteld en geïntegreerd in de omgevingsaanleg.

3,5 miljoen euro

De ingebruikname van het nieuwe Huyze Kenhoft, dat 3,5 miljoen euro kost (exclusief parkaanleg), is gepland voor september 2022. Het plateau is gegoten. De stad verwacht dat de open ruwbouw zal klaar zijn tegen het bouwverlof. Vanaf augustus volgen dan het dak, de ramen en de binnenafwerking en starten ook de werken aan de parkzone.

Intussen neigt het stadsbestuur ook eerder naar een nieuwbouw dan een grondige renovatie voor Residentie Ampe. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier