Nieuw hoofdkwartier voor d’Arta, windturbine loopt vertraging op

Pieter De Backere kijkt uit op de werf van het nieuwe hoofdkantoor. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Het toonaangevende diepvriesgroentebedrijf d’Arta neemt tegen begin 2021 zijn intrek in een gloednieuw hoofdkantoor. De huidige gebouwen zijn te krap geworden, zegt co-ceo Pieter De Backere. Over de geplande windturbine valt dan weer minder goed nieuws te rapen. Dit lijkt er nog niet meteen te komen.

De geplande windturbine op de site van d’Arta lijkt er nog niet meteen te komen. “De laatste jaren heeft iedereen de mond vol over het klimaat en groene energie”, zegt Pieter De Backere. “Bovendien zou een windmolen voor d’Arta als energie-grootverbruiker een fantastische oplossing zijn. Op onze daken hebben we nu al een zonnepanelenpark van zes hectare – goed voor acht procent van onze energiebehoefte – maar we hebben nood aan extra groene mogelijkheden. Het vermogen op de middenspanningspost van Pittem is zo goed als opgesoupeerd door onszelf en onze concurrenten Ardo en Begro Dicogel. Die uitbreiden zal ervoor zorgen dat de luchtleidingen moeten toenemen en laat dit nu net het punt van discussie zijn toen enkele maanden geleden bekend raakte dat er nieuwe hoogspanningsmasten geplaatst zouden worden om de opgewekte energie van windturbines op zee naar het binnenland te krijgen.”

“De provincie heeft ons dossier goedgekeurd, maar alles zit vast door een ingeleide beroepsprocedure. En ondertussen vliegen de maanden voorbij” – Pieter De Backere

Nu krijgt d’Arta echter tegenwind voor de eigen windmolen. “Negentig procent van alle ‘last’ wordt nochtans door ons gedragen. We kiezen immers voor de perfecte locatie op ons eigen terrein. De provincie heeft ons dossier, dat we in samenwerking met Aspiravi willen uitwerken, ondertussen goedgekeurd en met de turbine kunnen we nog eens 16 procent van onze energie zelf opwekken. Maar nu zit alles vast door een ingeleide beroepsprocedure en vliegen de maanden voorbij.”

“We bevinden ons dus in een onzekere positie, terwijl we een duurzame oplossing hebben voor onze regio en ons bedrijf. We krijgen echter te maken met een nieuw fenomeen: ‘nivea’: niet in mijn voor- en achtertuin. Iedereen is voor groene energie, maar niet in zijn buurt. De tijd zal dus uitwijzen of het een windturbine wordt of er extra hoogspanningsmasten zullen verschijnen. Maar sowieso moet er iets gebeuren.”

Bouwplannen boeken wél vooruitgang

Beter nieuws valt er te rapen over het nieuwe hoofdkwartier van d’arta. De diepvriesgroentefabrikant werd 33 jaar geleden opgericht en is anno 2020 een internationale topper in de sector. Jaarlijks verwerkt het 250 miljoen kilo groenten per jaar en de onderneming 900 personeelsleden in dienst. 420 daarvan zijn in de vestiging in Ardooie aan de slag, maar tot op vandaag heeft het bedrijf niet meteen een echt hoofdkantoor. Daar komt nu verandering in, want langs de Pittemsestraat moet tegen begin 2021 een state of the art kantorencomplex verrijzen. De grondwerken zijn ondertussen al zo goed als achter de rug.

“In de beginjaren bevonden onze kantoren zich zelfs in enkele gehuurde containers”, duidt co-ceo Pieter De Backere. “Mijn vader Jean-Pierre en zijn zakenpartner Johan Talpe hadden al hun spaarcenten en leningen geïnvesteerd in de oprichting van de gebouwen en het machinepark voor de verwerking van de groenten. Ik herinner me nog goed dat mijn broer Steve en ik tijdens de weekends soms met pa mee naar het bedrijf kwamen. Terwijl hij zijn ronde deed, zaten wij in de containers te kleuren. Die hadden een telefoontoestel, een tweedehands kopieermachine, een telex en een voor die tijd hypermoderne fax.”

Jaarlijkse groei van tien procent

Na enkele jaren werd uiteindelijk een kantoorgebouw voor d’Arta opgetrokken. Dat had toen vijftig arbeiders en tien bedienden op de loonlijst staan. “Maar ons bedrijf groeit gemiddeld met tien procent per jaar en daardoor was al snel een extra tweede verdieping nodig. Sinds een vijftal jaar zitten we opnieuw aan ons plafond. De huidige gebouwen renoveren en uitbreiden is financieel niet aan de orde, dus hebben we met alle vennoten (Pieter en Steve De Backere en Karel en Dries Talpe, red.) besloten om een nieuw hoofdkantoor op te trekken.”

“Het wordt een sobere look & feel. Dit is geen toonzaal voor Lamborghini” – Pieter De Backere

Om het ontwerp gestalte te geven, sprak d’Arta een vijftal architectenbureaus aan. “Uiteindelijk zijn we in zee gegaan met GC-Architecten uit Meulebeke. We hebben gekozen voor een ontwerp en uitstraling die passen bij onze bestaande gebouwen en sector. We opteren voor een eerder sobere look & feel, maar dat is perfect voor ons. We hebben geen showroom voor Lamborghini nodig, hé.”

Zo moet het nieuwe hoofdkwartier van d'Arta er begin 2021 uit zien.
Zo moet het nieuwe hoofdkwartier van d’Arta er begin 2021 uit zien.© GC-Architecten

Wél van tel: duurzaamheid. “Gezien de veranderingen in de maatschappij en de steeds groeiende aandacht voor het klimaat, trekken we volop de ecologische kaart. De isolatiewaarden zullen van het hoogste niveau zijn en ook ergonomie dragen we hoog in het vaandel. Onze nieuwe kantoren zullen een gesofisticeerd luchtverversingssysteem hebben en het kantoormeubilair zal elektrisch in hoogte verstelbaar zijn. Hier moeten straks zestig mensen werken, dus willen we een zo aangenaam mogelijke werksfeer creëren. Daarom richten we de ruimte zo in dat iedereen in alle rust kan werken, maar per niveau zal een gemeenschappelijke koffiehoek geïnstalleerd worden. Zo is er ook voldoende ruimte voor een ontspannen babbel. Binnen het gebouw willen we met glaspartijen werken. Die geven een gevoel van ruimte en samenhorigheid, maar weren tegelijk alle geluidshinder.”

Eigen laadpark

Het gebouw krijgt ook een proefkeuken voor de onderzoeksafdeling, nieuwe producten zullen er voorgesteld kunnen worden en klanten kunnen er in een gezellig kader ontvangen worden. “Er komt ook een gezellige eetruimte voor onze eigen mensen en we opteren ook ook een gekoelde ruimte waar onze medewerkers hun inkopen in kunnen bewaren. Steeds meer gezinnen bestaan uit twee buitenshuis werkende mensen en doen over de middag hun inkopen. Daar willen we op inspelen.”

De energie voor het nieuwe complex zal met zonnepanelen opgewekt worden en er komen ook laadpalen voor elektrische wagens. “Die zullen we tijdens het weekend misschien openstellen voor gebruikers van buiten het bedrijf, die tegen een voordelig tarief hun wagen hier kunnen opladen. Die piste moeten we echter nog verder onderzoeken. Ook fietsende werknemers willen we faciliteren. Daarom komen er in ons nieuw hoofdkantoor ook enkele douches. Zo kunnen ze na hun fietsrit eerst een verkwikkende douche nemen en fris aan de werkdag beginnen.”

Grondwerken Cloet uit Pittem heeft de voorbereidende werken voor zijn rekening genomen, Govare uit Kuurne realiseert dan weer de plannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier