Nieuw hoofdcommissariaat van politiezone Vlas bijna af

Het grote publiek kan komende zondag voor het eerst kennismaken met het gloednieuwe gebouw. © JVGK
Redactie KW

Op 1 december verhuist de politiezone Vlas, dat is Kortrijk, Kuurne en Lendelede, naar een gloednieuw gebouw waar alle diensten van de zone zullen gebundeld worden. Het grote publiek kan komende zondag voor het eerst kennismaken met het gloednieuwe gebouw tijdens Open Bedrijvendag.

Een nieuw gebouw voor de zone had heel wat voeten in de aarde. Er werd lang getwijfeld over renovatie van de bestaande gebouwen in het centrum van de stad in de Oude Vestingstraat. Dat gebouw dateerde van 1965 en was hopeloos verouderd. Toen de renovatie niet haalbaar bleek, vormde de locatie een pijnpunt, maar de drie gemeentebesturen hakten begin deze legislatuur de knopen waardoor het nieuwe gebouw kort voor het einde van de bestuursperiode een feit is.

Er is in totaal 36 miljoen euro gepompt in het gebouw dat ruim meer dan 10.000 m² vloeroppervlakte heeft, maar ook ruim 200 parkeerplaatsen heeft en plaatsbiedt aan ruim 150 plaatsen voor fietsen en bromfietsen. Er zijn onder meer twaalf verhoorruimtes, vier cellen en zelfs een EHBO-lokaal. Het is ook een duurzaam gebouw, met onder meer waterrecuperatie en warmtepompen.

Moderne controlekamer

De belangrijkste ruimte is de Red Line Intelligence Centre waar alle camerabeelden van de zone zullen verwerkt worden. Het is één van de modernste controlekamers van België.

Nieuw hoofdcommissariaat van politiezone Vlas bijna af
© JVGK

Met het nieuwe gebouw verhuist ook de dispatch van de 101-centrale weer uit Brugge en is het gebouw voorzien om bij provinciale rampen te dienen als regionaal crisiscentrum. Bovendien is het gebouw stevig genoeg om nog een verdieping bij te bouwen, waardoor ook de federale politie, mochten ze dat wensen, naar de nieuwe site kan verhuizen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier