Nieuw graduaat creative digital design bij VIVES Brugge

De VIVES-campus in Brugge. (foto VIVES)
Stefan Vankerkhoven

Hogeschool VIVES campus Brugge Xaverianenstraat organiseert vanaf september 2020 een nieuw graduaat Creative Digital Design. Dat is een afstudeerrichting binnen het graduaat industriële informatica-multimedia. Sinds het academiejaar 2019-20 zijn de graduaten immers ingekanteld binnen de hogescholen.

Het zal niemand ontgaan zijn. De wereld heeft de laatste jaren een enorme digitale shift doorgemaakt. “Digitaal is het nieuwe normaal”. Internettoegang is een basisbehoefte geworden, elke Belg heeft een smartphone, sociale media en online shoppen zijn stilaan ingeburgerd. “Deze opleiding zal studenten opleiden die aan de vraag van bedrijven kunnen voldoen om al deze digitale content te maken en online te publiceren”, zegt coördinator Ann Buffel van VIVES Hogeschool.

De opleiding moet een troef zijn voor de grafische sector in West-Vlaanderen. “Studenten zullen in het kader van hun opleiding gemiddeld twee dagen per week in de grafische sector en communicatiebedrijven actief zijn. En nadien zal deze opleiding de uitstroom van gekwalificeerd grafisch personeel verzekeren. In dit kader staat de opleiding open voor verdere vormen van samenwerking met de grafische en communicatiesectoren”, aldus Ann Buffel.

Creativiteit

De studenten krijgen les in thematische blokken van zes weken, die worden afgesloten met een examen. Het lestraject leidt tot een graduaatsdiploma, dat zich qua niveau situeert tussen het diploma secundair onderwijs en bachelor.

De thema’s die aan bod komen binnen de opleiding zijn gericht op de twee pijlers binnen de opleiding, namelijk het grafische en het technische. Ze omvatten dus enerzijds grafisch design, design van logo’s, foto- en videobewerking, social media, UX/UI en anderzijds webdesign, opzetten van websites en content management systemen, app design en webshops.

“De opleiding hecht veel belang aan creativiteit en innovatie. Het creëren van oplossingen is van groot belang, er gaat dus veel aandacht naar creatief denken en het creatieve proces. Maar creativiteit verwijst ook naar het ontwerpen, vorm geven en ontwikkelen van een krachtig verhaal met pakkend beeldmateriaal. Op dit vlak wil de opleiding een verschil maken”, benadrukt Ann Buffel.

De opleiding gaat van start in september 2020 en behelst 120 studiepunten, verdeeld over 2 opleidingsjaren. De opleiding zet sterk in op het leren op de werkplek; dit neemt dan ook een derde van de opleiding in beslag.

Meer info: www.vives.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.