Nieuw gemeentehuis komt er tegen 2024

Schepen Dirk Gilliaert, Tom Dedecker, Henk Dierendonck en burgemeester Jean-Marie Dedecker.© LC
Schepen Dirk Gilliaert, Tom Dedecker, Henk Dierendonck en burgemeester Jean-Marie Dedecker.© LC
Paul Bruneel

Er komt schot in de plannen voor de bouw van het nieuw gemeentehuis van Middelkerke. Tegen 21 september moeten de geselecteerde bouwteams hun offerte hebben ingediend. Het gemeentebestuur hoopt begin volgend jaar te kunnen starten met de bouw. Ook het marktplein wordt opnieuw aangelegd. De kostprijs bedraagt 13,5 miljoen euro.

Het college van burgemeester en schepen heeft een selectie gemaakt van bouwteams die in aanmerking komen voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Vijf bouwteams krijgen de kans om een offerte in te dienen. De offerte omvat de bouw van een nieuw gemeentehuis en de heraanleg van het marktplein.

Geen betonnen zitbanken meer

Door de realisatie van een nieuw zwembad op het sportpark Krokodiel komt het oude gebouw op het marktplein vrij. Dat gebouw zal gesloopt worden. Op die plaats komt het nieuwe gemeentehuis. Hoe het gemeentehuis en het marktplein eruit zullen zien, dat is nog niet duidelijk. Wel is het zeker dat de betonnen zitbanken en de luifels uit het straatbeeld zullen verdwijnen. De aannemer krijgt 630 kalenderdagen om het nieuwe gemeentehuis te bouwen.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker: “Het huidige gemeentehuis voldoet niet meer aan de normen. Darnaast zijn er nieuwe noden op vlak van ruimte, voorzieningen en toegankelijkheid. We willen de werknemers een comfortabel gebouw aanbieden , waar ze kunnen werken in de best mogelijke omstandigheden. Het is de bedoeling om alle gemeentelijke diensten te centraliseren in het gebouw.”

Toerismekantoor

De welzijnsdiensten zullen op de huidige locatie in de Sluisvaartstraat gehuisvest blijven. “De totale werking blijft op die site”, zegt schepen Dirk Gilliaert (CD&V). “Het is een goede locatie: makkelijk bereikbaar en vlak bij de assistentiewoningen. Het infopunt Welzijn wordt ook gevestigd in het Welzijnshuis.”

Door de bouw van een nieuwe sporthal komt ook de sporthal in de Populierenlaan vrij. Wat met dat gebouw zal gebeuren, staat nog niet vast. Er circuleren geruchten om het toerismekantoor, dat nu gevestigd is in de Oude Post, te verhuizen naar een meer centrale locatie. Schepen Tom Dedecker ( Lijst Dedecker): “Wij blijven een kantoor in Middelkerke en Westende behouden. De administratieve diensten zullen onderdak krijgen in het nieuwe gemeentehuis, maar er zijn inderdaad al besprekingen geweest om de toerismebalie van Middelkerke te verhuizen naar een meer centraal gelegen plek. Er is echter nog niets beslist.”

MAC

Dan rest nog de vraag wat er zal gebeuren met het oude gemeentehuis en het MAC. Het MAC werd pas op 24 oktober 2014 in gebruik genomen en werd gerealiseerd in de vroegere brandweerkazerne. Het staat in onmiddellijke verbinding met het oude gemeentehuis van Middelkerke. “ Het is nooit de bedoeling geweest om dit een definitief karakter te geven ”, zegt burgemeester Dedecker. “We bekijken nog wat er met het gebouw zal gebeuren.”

En dan is er nog het vroegere gemeentehuis, op de hoek van de Spermaliestraat en de Oostendelaan. Dat gebouw dateert uit 1924-1925 en is sinds 10 juni 2002 beschermd als monument. Waarschijnlijk wordt het verder gebruikt voor ceremoniële aangelegenheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier