Nieuw gebouw voor Roeselaarse winteropvang

Bart Wenes en Vincent Breemersch aan RSL op Post. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Er komt een nieuw gebouw voor de opvang van daklozen in onze stad. De Noorderbrug, waar daklozen nu een bed en een maaltijd krijgen, zal verkocht worden en er komt een nieuwbouw met alle basiscomfort op de binnenplaats van het oude postgebouw in de Hugo Verrieststraat.

“Roeselare voorziet al een aantal jaren in opvang voor daklozen”, begint de Roeselaarse schepen Bart Wenes. “Vroeger was dat enkel in de winterperiode maar dat is nu het hele jaar door. Daarvoor worden twee huizen van het OCMW in de Noordlaan gebruikt waar iedere nacht tien tot maximum dertien mensen de nacht kunnen doorbrengen. We merken dat er op jaarbasis een bezetting van 90% is en dat is toch heel veel. De mensen die een bed nodig hebben, moeten ‘s morgens telefoneren om een bed te reserveren voor ‘s avonds.”

Vroegere carport

“Die hoge bezettingsgraad en het feit dat de Noorderbrug dringend aan renovatie toe is, hebben ons doen beslissen om uit te kijken naar een andere locatie. Het zou uiteindelijk zelfs te veel kosten om de Noorderbrug compleet te renoveren in vergelijking met een nieuw opvanghuis te bouwen.”

“Op de plaats van de vroegere carport in het oude postgebouw in de Hugo Verrieststraat bouwen we een nieuw opvanghuis waar plaats zal zijn voor 21 bedden voor bezoekers en twee begeleiders. De parkeerplaatsen op het binnenplein blijven behouden en we voorzien daar zelfs een groenzone.”

“In het nieuwe huis komen niet alleen tweepersoonskamers maar ook vierpersoonskamers waar gezinnen met kinderen een onderdak zullen vinden.”

“In die woning zal het noodzakelijke basiscomfort aanwezig zijn: naast de slaapkamers komt er een leefruimte, een berging en wasruimte, sanitair voor dames en heren en een keuken. De woning zelf zal 1,1 miljoen euro kosten en het is de bedoeling dat alle plannen in 2019 worden afgewerkt, dat er in 2020 wordt gebouwd en dat het opvanghuis in 2021 in gebruik wordt genomen.”

“Nogmaals, het is niet de bedoeling dat het een luxueuze villa wordt maar wel een praktisch en comfortabel huis met alle basisvoorzieningen. Bovendien is het geen optie om daar de klok rond te leven, het is en blijft een nachtopvang.”

Nog twee winters

“Doordat het nieuwe opvanghuis pas tegen 2021 klaar zal zijn, zullen we nog twee winters in de Noorderbrug opvang moeten bieden.”

“We nemen echter ook nog andere maatregelen naast de bouw van een nieuw en groter opvanghuis. We willen in deze problematiek ook pro-actief handelen en inzetten op woonbegeleidingscoaches. We hebben onze dienst uitgebreid met maatschappelijk werkers die actief mee op zoek gaan naar oplossingen voor de mensen die in de daklozenopvang terecht komen.” “Nachtopvang is een acuut probleem, dat is crisisopvang en kan en mag geen terugkerend gegeven worden voor een persoon of familie. Daarom willen we de mensen begeleiden om hen opnieuw een plaatsje in onze maatschappij te geven. Zoals gezegd werken we ook pro-actief en bezoeken en helpen we mensen die dreigen uit hun huis gezet te worden. Als we die kwetsbare groep nog beter kunnen begeleiden en coachen, zijn we overtuigd dat we nog meer mensen kunnen helpen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.