Nieuw gebouw voor Blauwe Kruis blijft de gemoederen beroeren op Oostendse gemeenteraad

Op de Oostendse budgetgemeenteraad blijft het dossier rond het dierenasiel Blauwe Kruis van de Kust voor wrevel zorgen. Vorige week mocht het Blauwe Kruis van De Kust nog uitpakken met goed nieuws. Het dierenasiel had de bouwvergunning voor een nieuw gebouw te pakken. Nu blijkt dat de 500.000 euro die de vorige bestuursploeg aan het asiel beloofd had, niet voorzien is. Een loze belofte van het vorig bestuur, noemt de schepen het. Op de gemeenteraad werd de kwestie uitvoerig besproken.

© (Foto GF)
© (Foto GF)

Op 23 april 2018 keurde de vorige bestuursploeg een princiepsbeslissing goed waarin men besliste om naar aanleiding van de eventuele bouw van een nieuw dierenasiel een crowdfundingsactie te ondersteunen ten bedrage van 50.000 euro.

“De aanleiding was de bouw van een nieuw dierenasiel waarvan men de kosten toen raamde op 1.000.000 euro”, legt schepen bevoegd voor Dierenwelzijn Silke Beirens (Groen) uit. “In de marge van het besluit om de crowdfunding te ondersteunen verwees men tevens naar de bedoeling om een maximaal bedrag te subsidiëren van 500.000 euro. Alleen hield men het op een simpele belofte zonder daar effectief centen voor te voorzien in de begroting. In februari 2020 is er een overlegmoment geweest met de voorzitter van het Blauwe Kruis waarin duidelijk gesteld is dat er op dat moment geen budgettaire ruimte was voor een bouwsubsidie van 500.000 euro.” Het Blauwe Kruis reageerde erg deze week erg teleurgesteld op deze beslissing.

Op de gemeenteraad interepelleerden zowel voormalig bevoegd schepen Tom Germonpré als Mohsin Abbas (beiden SP.A-Stadsmakers) hierover. Schepen Silke Beirens en burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukten dat er momenteel geen budget is, maar dat dat niet wil zeggen dat er in de toekomst geen mogelijkheden zijn.

Tommelein verwees enkele keren naar de lijstvorming in 2018: “Op 23 april 2018 werden die centen beloofd aan het asiel. Twee weken nadien kwam de aankondiging dat de voorzitter op de lijst van SP.A-Stadsmakers staat.” Hij gaf ook nog mee dat het Blauwe Kruis een vereniging is met veel budget. “We kunnen ook niet zomaar aan elke vzw die niet verbonden is aan de stad een half miljoen geven.” Fractieleider van SP.A-Stadsmakers John Crombez, vond het niet kunnen dat de burgemeester de voorzitter viseerde. Het amendement dat de fractie indiende om het budget toch nog te voorzien, werd weggestemd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.