Nieuw donorcentrum van Rode Kruis opent de deuren in Roeselare

Het nieuwe donorcentrum van het Rode Kruis in Roeselare heeft officieel de deuren geopend. Voortaan kunnen bloed- en plasmadonaties gebeuren in het vroegere Carrefour Express-pand op het Stationsplein.

Ann Goublomme, Tineke Lambrecht, Dominique Vansteenkiste, Helen Debaere en de allereerste donor van het nieuwe centrum, Marnix Degrande, poseren bij Marie-Claire Benoit, de echtgenote van Marnix. (foto SB) © Stefaan Beel

Het is het twaalfde donorcentrum dat Rode Kruis Vlaanderen opstart om aan de vraag naar bloed en plasma te kunnen voldoen. Het is ook het derde donorcentrum in West-Vlaanderen naast Kortrijk en Brugge.

“Het is voor ons als bloedinstelling belangrijk dat we blijven zoeken naar nieuwe donoren om veilige en voldoende bloedproducten te garanderen”, vertelt Ann Goublomme, hoofd collecte van de zone West. “Elk jaar valt namelijk zo’n 10% van onze donoren uit wegens te hoge leeftijd, ziekte of andere redenen. Een extra donorcentrum openen is één van de manieren waarop we potentiële donoren tegemoetkomen.”

Vraag stijgt

“Anderzijds vraagt de overheid ons om de komende jaren elk jaar 5% meer plasma in te zamelen, zodat de Belgische bloedinstellingen ons land zelf van plasma kunnen voorzien. De vraag naar plasma stijgt immers wereldwijd, omdat er meer en meer toepassingen voor plasma worden gevonden. Zo is plasma ook belangrijk als basis voor medicijnen. Daarbovenop groeit de groep patiënten die plasma en medicatie op basis van plasma nodig hebben.

“Met de opening van dit nieuwe centrum in Roeselare mikken we op 3.000 nieuwe donoren per jaar en een totaal van 14.000 bijkomende donaties.

Uitstekend gelegen

“Het nieuwe donorcentrum komt in Roeselare omdat er hier vroeger al een donorcentrum was dat gesloten werd toen de vraag naar plasma afnam maar ook door de uitstekende ligging van het donorcentrum en het aantal inwoners dat we met dit nieuwe centrum bereiken. Roeselare telt 63.000 inwoners en dan tellen we de mensen nog niet mee van buiten de stad die hier werken. Het nieuwe centrum ligt vlakbij het station en de bushaltes, er is een grote stationsparking die gratis is voor onze donoren en het fietspad Beveren-Rumbeke passeert hier ook.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.