Nieuw cultuurseizoen in Spikkerelle

Redactie KW

De cultuursector kan stilaan herademen. Optredens en festivals kunnen meer en meer op een normale manier doorgaan. En er liggen nog versoepelingen in het verschiet. Op vrijdagavond stelt cultuurcentrum Spikkerelle dan ook niet toevallig zijn nieuw cultuurseizoen voor.

Op vrijdag 20 augustus maakt Spikkerelle het cultuuraanbod voor seizoen 2021-2022 bekend. Na twee geannuleerde seizoenen en een halfslachtige cultuurzomer, is dat voor het Avelgemse cultuurcentrum een droom die in vervulling gaat.

“We zijn dankbaar om wat we de voorbije maanden, ondanks de omstandigheden en met beperkte capaciteit en maatregelen, toch konden doen. Maar we rekenen erop dat we eind september weer met de normale publiekscapaciteit kunnen opstarten”, is Kristl Lambert (38), sinds 2013 directeur van Spikkerelle, duidelijk.

Ook voor Spikkerelle waren het de voorbije jaren zeer zware tijden. Het cultuurhuis moest vaak tot vijf keer toe een optreden uitstellen. Heel wat artiesten die in 2019 zouden optreden, komen in 2021 terug.

“Dat zijn er inderdaad heel wat”, glundert Kristl. “Maar we hadden er nog zeer weinig bekend gemaakt, en geen enkel concert was al in verkoop. Om de optredens eerst een aantal maanden te moeten uitstellen, dan een jaar, en dan te annuleren: dat heeft ons wel bij de keel gegrepen, ja.”

“Abonnementen waren er dan weer wel verkocht. Of toch die tot in oktober. We hebben deze per voorstelling terugbetaald. De mensen konden overigens kiezen om ofwel de sector te steunen, ofwel hun geld terug te krijgen. We konden uiteindelijk een mooi bedrag ophalen, dat we doorgestort hebben aan de gedupeerde artiesten die in Spikkerelle zouden optreden.”

Vanaf het begin van het nieuwe cultuurseizoen zal Spikkerelle tijdelijk met het Covid Safe Ticket moeten werken.

“Zo kunnen we live cultuurbeleving in een hartelijke ongedwongen sfeer garanderen”, vertelt Kristl. “Of de Covid Safe Ticket een blijver wordt? Het is wat afwachten. We zien veel bewegen in de pers. In Avelgem hebben we ook niet zo’n grote zaal. Ze leggen nu een basis voor 200 personen. Maar een volle zaal is voor ons en de artiest de enige manier om op volwaardige capaciteit te kunnen draaien. Van zodra het kon, hebben we dan ook geopend. Dat was in juni. Er waren een aantal artiesten van wie we de productie nog heel graag hadden laten doorgaan. Zo is Jef Neve nog gekomen, en waren er try-outs van Wouter Deprez. Ook op het Zomerplein waren er voorstellingen.”

Werkbaar scenario

Vrijdag staat er een nieuw overlegcomité op het programma. Kristl wil duidelijkheid over de manier waarop Spikkerelle zal kunnen opstarten in het najaar.

“We willen een werkbaar scenario. Deze zomer was heel leuk, en we zijn er dankbaar voor, maar het is niet houdbaar. We kunnen onze artiesten niet blijven vragen om voor kleine zalen en een kleine wedde te spelen, toch? Als relatief klein cultuurcentrum zit het ook in ons DNA om nauw contact te hebben met het publiek. Vooral die luxe hebben we heel erg gemist. Hopelijk krijgen we daar vrijdag een positief antwoord op.”

Met het nieuwe cultuurseizoen komen meteen heel wat bekende namen naar Avelgem. Zo passeren De Dolfijntjes, Kommil Foo en Brussels Jazz Orchestra zeker de revue. Ook kapitein Winokio landt in de Avelgemse haven. “Stijn Van De Voorde komt dan weer verhalen vertellen over zijn ervaringen als muziekjournalist. Je mag veel weetjes over de artiesten die hij interviewde verwachten, en anekdotes over hun straffe stoten.”

De tickets voor de seizoensvoorstelling zijn intussen hopeloos uitverkocht. Wie geen ticket kon bemachtigen, kan het volledige aanbod vrijdagavond vanaf 21 uur online raadplegen op www.spikkerelle.be. De brochure wordt volgende week verdeeld in alle bussen van Avelgem. De abonnementenverkoop start vrijdagavond na de seizoensvoorstelling op het Zomerplein. De losse ticketverkoop start op donderdag 2 september om 9 uur via de webshop of aan de balie van GC Spikkerelle.

Beginnen met Brel

Op vrijdag 24 september mag de Vlaamse muzikant Filip Jordens de spits afbijten op de Avelgemse planken. Hij brengt dan een hommage aan de Belgische legende Jacques Brel.

Info en tickets vind je op www.spikkerelle.be en www.avelgem.be/webshop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier