Nieuw crematorium in Oostende zal 5 miljoen euro kosten

Langs de Grintweg zijn de afbraakwerken gestart van de voormalige steenbakkerij De Keignaert. “Op de site komt in 2016 het crematorium”, zegt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A).


“De steenbakkerij associëren de meeste mensen enkel met het voorgebouw aan de Grintweg, maar de site van verschillende hectare herbergt ook kleiputten, hangars om de stenen te drogen, ovens en opslagplaatsen”, schetst Jean Vandecasteele, de nieuwe voorzitter van de intercommunale OVCO die het crematorium bouwt.

Site afgebroken tegen eind februari

Voor de gronden en steenbakkerij betaalt Oostende 1 miljoen euro. “Tegen eind februari moet deze site helemaal afgebroken zijn. Het RUP is goedgekeurd en al een ontwerp van het gebouw van 830 m² met twee zalen voor plechtigheden en twee ovens. Er rond komen strooiweides, een columbarium, parking en veel groen. Een deel van de site wordt trouwens stadsrandbos. Het crematorium komt er achteraan de site en zal door de groene omgeving niet meteen zichtbaar zijn vanaf de straat. Er is in de wijde omgeving geen bewoning.”

Geen zaal voor rouwmaaltijden

“Er komt in het nieuwe crematorium geen zaal voor rouwmaaltijden. Vlakbij is er immers horeca in Stene en ook in Oostende en de omliggende gemeenten zijn er voldoende zaaltjes”, klinkt het. De bouw zal 5 miljoen euro kosten en Oostende mikt op honderden crematies per jaar, want 8 op 10 overledenen in de stad laat zich verbranden. De samenwerking met de omliggende gemeenten garandeert dat er voor een crematorium in de kustregio plaats is.

“Nu moeten mensen vaak nog de verre verplaatsing naar Brugge maken”, luidt het. Oostende wil met de afbraak ook een signaal geven aan de Vlaamse overheid die zich over het pas ingediende aanvraagdossier moet buigen. “We weten wel dat er minder geld is, maar rekenen tot op een flinke subsidie van 30 procent. Oostende zit samen met Lommel en Aalst in de laatste reeks. Na die drie crematoria is er voldoende capaciteit in Vlaanderen. De gesprekken in Brussel verliepen positief.” Oostende lost meteen ook een veiligheidsprobleem op. De voormalige steenbakkerij werd in het verleden gebruikt voor illegale fuiven. “De site is niet meer veilig en bouwvallig. Ze helemaal afsluiten is onbegonnen werk en daarom gaat de sloophamer er in.” Dit jaar finaliseert OVCO het bouwdossier en tegen eind 2016 wordt de eerste steen gelegd. De eerste crematies zullen in 2018 plaatsvinden.

(EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.