Nieuw centrum duurzaam bouwen en renoveren opent de deuren in Veurne

Het splinternieuwe provinciaal centrum Acasus opende vandaag officieel de deuren. © MVO
Redactie KW

Vandaag opende het splinternieuwe provinciaal centrum Acasus in Veurne de deuren voor het publiek. Hier kunnen voortaan particulieren, bouwprofessionals, starters en lokale besturen onder één dak terecht wanneer ze meer willen weten over duurzaam wonen, bouwen en renoveren.

Acasus zit al sinds 2012 in Veurne, maar het nieuwe, in hout opgetrokken gebouw is een toonbeeld van duurzaam bouwen en renoveren. Het is bijna energieneutraal en heeft een ecologisch groendak dat extra isoleert. Het hele gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp.

De Provincie West-Vlaanderen en POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) nemen respectievelijk de rol van copromotor en promotor op zich en financierden samen 779.178 euro voor dit project. Ze kregen 519.452 euro Europese steun via het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling)-project Acasus Academy en via het grensoverschrijdende Interregproject ‘Grenzeloos Competent’ dat onder meer duurzaam bouwen promoot. Het totale kostenplaatje bedraagt dus bijna 1,3 miljoen euro.

Wannes Meersmans, centrumleider Acasus, licht toe: “Het is de bedoeling dat zowel particulieren als ondernemers hier inspiratie vinden om te bouwen en te renoveren. Daarnaast stellen we hier ook starterskantoren ter beschikking, de eerste drie jaar tegen een gereduceerd tarief om jonge ondernemers te helpen op eigen benen te staan. Via het Start&GO-initiatief van VOKA worden ze ook begeleid, onder meer om een businessplan op te maken.”

Stappenplan

“In dit nieuwe pand pakken we ook uit met een expo rond duurzaam bouwen die het idee achter Acasus illustreert. We stellen een stappenplan voor als leidraad voor de particulier die wil bouwen met het oog op renovatie. Op de muren wordt met tekeningen voorgesteld waarop je moet letten: de locatiekeuze, de vorm, de bouwmethode (bijvoorbeeld een passiefhuis in skeletbouw), het ambitieniveau van de bouwschil die onder meer een impact heeft op de isolatiedikte, hoe je voorziet in de energiebehoefte, …”

“Uitgebreide info over de thema’s energie, ruimte en mobiliteit, water, groen en biodiversiteit, materiaal en gezondheid, kan je afscheuren van de scheurblokjes bij de tekeningen. Een filmpje koppelt de theorie aan vijf projecten in onze provincie, onder meer het Suikerpark in Veurne. Via de QR-code kan je de infofiches van een 40-tal bouwmaterialen uit de materialenbibliotheek raadplegen via een app, in je winkelmandje deponeren en naar jezelf mailen.”

Particulieren (en hun architect) kunnen bij Acasus terecht voor onafhankelijk advies over hun nieuwbouw- of renovatieproject. Op aanvraag krijgen ze persoonlijk advies op maat, ter plekke kost dit 25 euro, als de adviseur aan huis komt, kost dat 50 euro.

‘Unieke combinatie’

Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor Acasus en klimaatbeleid: “Naast drie starterskantoren is er hier ook een seminarieruimte met een capaciteit van 80 personen. Er zal plaats zijn voor 6 adviseurs en op termijn komen er ateliers voor starters die actief zijn in de bouwsector. Acasus biedt een unieke combinatie waar kennis en expertise wordt aangereikt aan zowel individuele bouwheren als aan ondernemers.”

Jean De Bethune, gedeputeerde voor economie en streekontwikkeling: “In West-Vlaanderen noteren we 28.000 mensen die verbouwen, waarvan 5.000 in de Westhoek, waar zo’n 900 bouwondernemingen actief zijn. Een belangrijk aspect van duurzaamheid wordt vaak vergeten: het slopen van beton heeft een enorme impact op ons milieu. In ons land gaat het om 360.000 ton per jaar! Om de CO2-uitstoot te beperken, komt dat overeen met het plaatsen van 325.000 zonnepanelen.”

“Het is onze ambitie om in dit huis in 2021 een onderzoekscentrum te vestigen voor ‘groen’ of circulair beton, in samenwerking met bedrijven, universiteiten en het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).”

Duurzame betonleverancier

Dat is ook goed nieuws voor Pieter De Brabandere, zaakvoerder van het familiebedrijf Group De Brabandere. Het bedrijf kiest resoluut voor een circulaire economie en speelt daarin een voortrekkersrol. Al jaren verrichten ze baanbrekend onderzoek om een duurzame betonleverancier te zijn waarbij ze alles in het werk stellen om bouwpuin te recycleren en de logistiek te beperken. Duurzaam bouwen, is voor Pieter, die ook VOKA-voorzitter regio Veurne en voorzitter van vzw Groen Beton Vert (GBV) is, een speerpunt.

“De provincie heeft de problematiek inzake circulair beton goed aangevoeld”, zegt Pieter. “Dat ze dit project en het onderzoekscentrum in de Westhoek én in Veurne lanceren, is een match made in heaven! Al verscheidene jaren doen we labo-onderzoek en experimenten waarbij we natuurlijke grondstoffen proberen te vervangen door gerecycleerde. We hebben al enkele kleine projecten uitgevoerd met gerecycleerde betongranulaten. Omdat we goed beseffen dat de circulaire economie in de toekomst een hoofdrol zal spelen, hebben we met enkele andere bedrijven GBV opgericht. Bedoeling is de kwaliteit van de grondstoffen verhogen en een maatschappelijk draagvlak creëren voor het gebruik van gerecycleerde granulaten in stortbeton. Maar het is ook belangrijk dat we de problematiek federaal aanpakken omdat het normenkader van stortbeton een federale aangelegenheid is. We moeten de handen in elkaar slaan om zo snel mogelijk de certificering en de normering van circulair beton te verzekeren.

ACASUS, Pannestraat 142, Veurne, www.acasus.be

Onderstaand filmpje toont een pilootproject circulaire betonweg van De Brabandere. Info: www.groenbetonvert.be

https://www.youtube.com/watch?v=L_zjQgy75mA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier