Nieuw bufferbekken moet Wulvergem beschermen tegen overstromingen

Luc Caenepeel en schepen Geelhand de Merxem. © EF
Redactie KW

In Wulvergem zijn de werken van start gegaan om een bufferbekken te graven langsheen de Douvebeek net achter het dorp.

“In de voorbije jaren werden stroomopwaarts reeds aanpassingen gedaan aan de loop van de Douvebeek en beken die hierin afstromen, zodat het water minder snel afstroomt. Bij grote regenval wordt het water stroomopwaarts al deels opgehouden in weilanden die kunnen overstromen”, zegt schepen van landbouw Jean-Pierre Geelhand de Merxem.

Achter Wulvergem lag vroeger een bufferbekken dat volledig dichtgeslibd was. Dat bufferbekken wordt nu in een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Heuvelland opnieuw uitgediept en groter gemaakt.

Overstromingen voorkomen

Er wordt rekening gehouden met de natuurwaarde van de zone bij de inrichting van het bekken. “Op die manier vormt dit nog een extra beveiliging voor het dorp van Wulvergem, zodat de woningen niet meer overstromen bij grote regenval”, vult raadslid voor de landbouw Luc Caenepeel verder aan.

“Het bekken zal niet alleen dienen als buffer bij grote regenval, maar zal ook gebruikt worden door landbouwers om bij droge periodes water te kunnen opzuigen vanuit de Douvebeek.”

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier