VIDEO Nieuw Brugs Volkslied in wereldpremière ingezongen door Davidsfonds

Stefan Vankerkhoven

Zondag heeft het koor van het Davidsfonds in ‘wereldpremière’ het Brugs Volkslied gezongen in het Meersenhuis. De bekroonde liedjesschrijver Eric Woucters hoopt dat dit lied erfgoed wordt en regelmatig gezongen wordt bij officiële plechtigheden in Brugge: “Het is mijn stille wens dat alle 47 gemeenteraadsleden het maandelijks als start van elke gemeenteraad aanheffen. Dat kan enkel de politieke eensgezindheid in Brugge verbeteren.”

Het Davidsfonds Brugge lanceerde vorig jaar een wedstrijd, met als opdracht een Brugs Volkslied te creëren. “Het ging niet zozeer om een componistenwedstrijd, eerder om een taalwedstrijd“, zegt voorzitter Jan Van Brugghe. Er waren achttien inzendingen, de winnende tekst werd op muziek gezet door Bruggeling Johan Leyts, een componist die door het Davidsfonds zelf aangeduid werd.

Leuk detail: voor koorleider en organist Johan Leyts (79), gewezen technicus bij de RTT en voormalig lid van harmonie Vermaak Na Arbeid, waar hij jarenlang vooral het ‘klokkenspel‘ hanteerde tijdens wandelconcerten, is dit ook een primeur: “Het is de eerste keer dat ik een lied componeer, al heb ik wel vijftien jaar muziek gestudeerd. Maar zo moeilijk was die klus niet, ik heb mij laten leiden door de poëtische woorden van de liedjestekstschrijver.”

Halve Bruggeling

Laureaat van de wedstrijd is Eric Woucters (75), gewezen leraar economie aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek. Die bekent ons het volgende: “Ik ben slechts een halve Bruggeling, want ik ben in het Limburgse Ophoven, in de buurt van Maaseik, geboren. Ik ben een ‘aangespoelde Bruggeling’, op mijn vijftiende ben ik in Brugge beland. Ondertussen woon ik er al zestig jaar. Ik ken drie talen: het Nederlands, het Maaslands en het Brugs.”

https://www.youtube.com/watch?v=f-zktQPWyRI

“Voor de liedjestekst van het Brugse Volkslied heb ik in een sappig Brugs de typische beelden en stadsgezichten, die alle Bruggelingen maar ook de vele toeristen die onze stad bezoeken, kennen, geprobeerd te verwoorden: de Brugse vesten, het Minnewater, de reitjes en de drie beroemde Brugse torens: Sint-Salvatorskathedraal, Onze-Lieve-Vrouwekerk en Halletoren. Het lied is een uiting van de liefde en de fierheid van de Bruggelingen voor hun stad. Het zou moeten gezongen worden op de 11-juli viering en bij het uitgaan van de Gouden Boomstoet.”

Officiële ontvangsten

Jan Van Brugghe vult aan: “In de toekomst kunnen wij ons geen officiële ontvangst op het Brugse stadhuis meer voorstellen zonder Brugs Volkslied. Of nu de Koning, de eerste minister van China of de keizer van Ethiopië komt, het Brugs volkslied moet weerklinken. Voortaan moeten elk schepencollege en elke gemeenteraadszitting starten met dit Brugs volkslied. Uiteraard verwacht ik dat de Brugse politici het uit volle borst zingen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier